Wykonanie
Pięknie kolorowa, pachnąca aromatem
czosnku sałatka. Nadaje się na wieczorną przekąskę lub dodatek do pieczonych
ziemniaków. Równie dobrze możemy zrezygnować z
jajka i
sałatkę podać do każdego rodzaju
mięsa. Często robię tą
sałatkę (bez
jajka) do
mięs grillowanych.
Składniki:( na 4 osoby )- 1
brokuł,- 2
jajka,- 2
pomidory,-
sól i
pieprz,- 2 ząbki
czosnku,- 4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego,- 1 łyżka
majonezu,Sposób wykonania:
brokuł dzielimy na cząstki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 3-4 min.odstawiamy do wystygnięcia,
jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki,
pomidory parzymy ( na pół minuty zalewamy wrzącą
wodą a następnie chłodzimy zimną), obieramy ze skóry, kroimy i usuwamy gniazda nasienne,przygotowujemy
sos czosnkowy: do
jogurtu i
majonezu dodajemy
czosnek przeciśnięty przez prasę oraz
sól i
pieprz, wszystko razem mieszamy i gotowe,do miski wrzucamy połowę wystudzonych
brokułów i polewamy sosem (około 1 ½ łyżki),następnie układamy połowę pokrojonych
pomidorów i jedno
jajko pokrojone w ósemki i znowu polewamy sosem,układamy następną warstwę pozostałych
brokułów, sos,
pomidory, sos,
jajko i na koniec odrobina sosu i świeżo mielonego
pieprzu.Życzę smacznego