Wykonanie
Każdy ma swoje sprawdzone ciasto naleśnikowe, mam i ja ;)Poniżej podaję przepis, z którego korzystam zawsze robiąc naleśniki. Ciasto ma rzadką konsystencję, dzięki
czemu łatwo się rozprowadza na patelni, co ułatwia smażenie cienkich naleśników. Oczywiście przy grubszych też się świetnie sprawdza.W wersji na słodko (np do naleśników z
serem) dodaję trochę
cukru. W wersji wytrawnej (np do naleśników na krokiety), pomijam. Do ciasta nie powinno się dawać dużo
cukru ponieważ podczas smażenia naleśniki będą się przypalać.
Ciasto NaleśnikoweSkładniki:1 kubek
mąki pszennejszczypta
soli1 kubek
mleka1 kubek
wody1
jajko1/3 kubka
olejuopcjonalnie: łyżeczka
cukru (do wersji na słodko)Zawsze używam jednego kubka/szklanki do odmierzania składników.
Mąki zawsze
daję pełny kubek, a
mleka i
wody nalewam trochę mniej - zostawiam ok 1 cm wolnego miejsca.Do malaksera wsyp
mąkę,
sól,
cukier. Wlej
mleko i
wodę. Zmiksuj do połączenia. Wbij
jajko, zmiksuj.
Wlej
olej, zmiksuj.
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub tak jak ja, spryskaj patelnię sprayem do smażenia.
źródło: przepis własny