Wykonanie
Opublikowano 20 października 2013, autor: M.Po dłuuuuuugiej przerwie spowodowanej zawirowaniami na uczelni wracam do gotowania, mam nadzieję, że bardziej regularnie. Dziś- placki
dyniowe, bardzo łatwe do zrobienia, sycące i zdrowe. Moja wersja, czyli placki posypane warstwą
cukru pudru, łatwo może zamienić się w wersję ostrą- jeśli
cukier zastąpimy
ostrym sosem,
pomidorowym lub
serowym.
Dynia jest kopalnią witamin, szczególnie ważnych w okresie jesiennym- korzystajmy więc z sezonu na nią pełnymi garściami!
Czas przygotowania: 30 minSkładniki:1 kg dyni3
jajka1/2 szkl.
mleka 3,2%2 łyżeczki
natki pietruszkimąka pszenna (do zagęszczenia masy)
sólolej rzepakowycukier-puderPrzygotowanie :Obraną
dynię kroimy na paski, które ścieramy na tarce (na średnich oczkach). Do utartej masy dodajemy
jajka,
mleko,
natkę pietruszki i
sól, energicznie mieszamy, zagęszczamy
mąką pszenną i odstawiamy na 10 min, żeby składniki się „przegryzły”. Placki smażymy na
oleju rzepakowym do momentu zarumienienia. Usmażone placki przyprószamy
cukrem-pudrem. Gotowe!The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z
uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →