Makaron z serem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj napomknęłam o truskawkach i dzisiaj naszła mnie na nie straszliwa ochota. Kosztowały prawie dyszkę za kilogram, a i tak upolowałam te tańsze, bo bliżej mnie kobieta sprzedawała je za 12zł/kg (yyyy…). O matko! toż to dwa lata temu wygrałam w totka na Dzień Dziecka 24 zł i kupiłam za to ponad 5 kilogramów truskawek, objadłam się nimi tak, że myślałam, że do końca życia już żadnej do ust nie wezmę i na dodatek z reszty narobiłam kilka słoików dżemu. O tempora! o mores! 😛
Tak się zastanawiałam, czy dać ten przepis, bo jest bardzo-bardzo banalny – makaron na słodko z twarogiem i do tego truskawki. Wyszłam jednak z założenia, że czasami zaglądacie do mnie, bo coś byście zjedli, ale nie wiecie, co… Przypominam zatem o tym, że warto powrócić do smaków dzieciństwa – zwłaszcza wtedy, kiedy je się z dzieckiem
Składniki (3 solidne porcje):
300 g makaronu świderki (pełnoziarnistego)
250 g półtłustego twarogu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
300 g truskawek
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Truskawki opłucz, pourywaj szypułki i zmiksuj z 1 łyżką cukru.
Twaróg wymieszaj z jogurtem, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (mam zagwozdkę – jak to inaczej ująć, aby uniknąć tego powtórzenia?).
Na talerz wyłóż porcję makaronu, twarogu i polej sosem truskawkowym. Smacznego!
Młode mamy z pewnością się ucieszą, że taki obiad mogą podać niemowlęciu, które ukończyło 10. miesiąc życia (pod warunkiem, że nie ma alergii na truskawki i białko mleka krowiego).
Related Posts
Knedle z truskawkami i sosem truskawkowo-jogurtowym
Naleśniki z serem i sosem jagodowym
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Leniwe pierogi z truskawkami i jogurtem
Zapiekane łazanki z serem (na sposób „mac Ό cheese”)
Źródło:http://agatagotuje.pl/makaron-z-serem-i-truskawkami