Wykonanie
Wczoraj napomknęłam o truskawkach i dzisiaj naszła mnie na nie straszliwa ochota. Kosztowały prawie dyszkę za kilogram, a i tak upolowałam te tańsze, bo bliżej mnie kobieta sprzedawała je za 12zł/kg (yyyy…). O
matko! toż to dwa lata temu wygrałam w totka na Dzień Dziecka 24 zł i kupiłam za to ponad 5 kilogramów
truskawek, objadłam się nimi tak, że myślałam, że do końca życia już żadnej do ust nie wezmę i na dodatek z reszty narobiłam kilka słoików
dżemu. O tempora! o
mores! 😛Tak się zastanawiałam, czy dać ten przepis, bo jest bardzo-bardzo banalny –
makaron na słodko z
twarogiem i do tego
truskawki. Wyszłam jednak z założenia, że czasami zaglądacie do mnie, bo coś byście zjedli, ale nie wiecie, co… Przypominam zatem o tym, że warto powrócić do smaków dzieciństwa – zwłaszcza wtedy, kiedy je się z dzieckiem
Składniki (3 solidne porcje):300 g
makaronu świderki (pełnoziarnistego)250 g półtłustego
twarogu2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego300 g
truskawek1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukruMakaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Truskawki opłucz, pourywaj szypułki i zmiksuj z 1 łyżką
cukru.
Twaróg wymieszaj z
jogurtem, pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym (mam zagwozdkę – jak to inaczej ująć, aby uniknąć tego powtórzenia?).Na talerz wyłóż porcję
makaronu,
twarogu i polej sosem
truskawkowym. Smacznego!
Młode mamy z pewnością się ucieszą, że taki obiad mogą podać niemowlęciu, które ukończyło 10. miesiąc życia (pod warunkiem, że nie ma alergii na
truskawki i
białko mleka krowiego).Related PostsKnedle z
truskawkami i sosem
truskawkowo-
jogurtowymNaleśniki z
serem i sosem
jagodowymPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiLeniwe pierogi z
truskawkami i
jogurtemZapiekane łazanki z
serem (na sposób „mac Ό cheese”)