Kiwi

nazwa

Kiwi jest owocem, które dojrzewa na pnączach zaliczających się do rodzaju Actinidia. Pnącze puszcza listki w kształcie serca, a same łodygi mogą osiągać nawet 10 metrów długości. Obecnie na świecie występują około 94 gatunki kiwi, jednak tylko kilka z nich posiada jadalne owoce. Owoc kiwi swoimi gabarytami przypomina kurze jajko. Brązowa skóra pokryta jest meszkiem, natomiast pod nią kryje się soczysty i zielony miąższ z licznymi drobnymi nasionkami.

Historia

Kiwi pochodzi z Chin. W XIX wieku jako roślina ozdobna rozprzestrzeniała się po innych krajach. Jednak dopiero wiek później owoc otrzymał swoją nazwę, ponieważ mieszkańcy Nowej Zelandii stwierdzili, że przypomina on ptaka kiwi. Do tego podobieństwa przyczynił się meszek znajdujący się na skórce owocu. Od tamtego momentu kiwi zaczęto sprzedawać jako owoc jadalny na światową skalę.

Pochodzenie

Kiwi uprawiane jest przede wszystkim w Nowej Zelandii. Jednak do głównych producentów tego owocu zaliczają się także Australia, Chile, Kalifornia, Południowa Afryka oraz kraje położone nad Morzem Śródziemnym. Obecnie stworzono również dwa gatunki: Aktinidia wąskolistna oraz Aktinidia pstrolistna, które mogą być uprawiane w Polsce.

Zastosowanie

Owoce kiwi mogą być zjadane na surowo. Można jeść je wyciągając miąższ łyżeczką, po wcześniejszym przekrojeniu owocu na pół. Kiwi świetnie nadaje się do deserów oraz sałatek owocowych. Z kiwi na szeroką skale produkowane są różne przetwory, szczególnie marmolady i soki. Świeżego kiwi nie dodaje się do ciast i deserów zawierających galaretkę, ponieważ związki zawarte w owocach nie pozwalają na stężenie żelatyny. Lepiej jest do tego celu wykorzystać kiwi zakonserwowane w puszce lub przed zastosowaniem sparzyć na kilka minut we wrzątku. Po zjedzeniu kiwi na surowo, warto odczekać chwilę przed zjedzeniem innego kwaśnego owocu, ponieważ można odczuwać pieczenie i jakby uczucie podrażnienia na języku.

Właściwości

Kiwi ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, D, oraz witamin z grupy B jest świetną przekąską. Owoce przechowywane nawet przez pół roku nadal będą zawierać w sobie około 90% witaminy C. A warto pamiętać że zjedzenie 100 gramów tego owocu zaspokoi dzienną dawkę na tę witaminę. W kiwi również można znaleźć cenny potas, który odpowiedzialny jest za uregulowanie ciśnienia krwi oraz pracy serca. Odporność układu nerwowego będzie zachowana dzięki zawartości magnezu w tych owocach. Natomiast fosfor odpowiedzialny jest za uregulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka. Kiwi odgrywa bardzo dużą rolę w kosmetyce. Mianowicie na bazie miąższu robi się balsamy do ust, a drobne pestki mogą być stosowane jako naturalny peeling do ciała. Kwasy zawarte w kiwi mogą spowodować rozjaśnienie skóry.

Wartości odżywcze

Porcja: 140g Kalorie: 85 kcl

Błonnik pokarmowy4.5   g

z cukrów74 kcal

z białek5 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.000105 g

Objętość187 g/m3

Food folate3.5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.066   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.402   μg

Tłuszcz0.672   g

Tłuszcze nasycone0.041   μg

Węglowodany21   g

Total Folate3.5E-05   μg

Sacharoza0.21   g

Skrobia0   g

Glukoza5.8   g

Maltoza0.266   g

Fruktoza6.1   g

Galaktoza0.238   g

Cukier0.013   g

Białko0.0015   g

Tryptofan0.021   g

Treonina0.066   g

Izoleucyna0.071   g

Leucine0.092   g

Lysine0.085   g

Metionina0.034   g

Cystyna0.043   g

Fenyloalanina0.062   g

Tyrosine0.048   g

Walina0.08   g

Arginina0.113   g

Histydyna0.038   g

Alanina0.074   g

Kwas asparaginowy0.176   g

Kwas glutaminowy0.258   g

Glicyna0.084   g

Prolina0.062   g

Seryna0.074   g

A9.1E-06   μg

B13.3E-05   mg

C0.117   mg

B68.8E-05   mg

E0.002   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol4.2E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000589   mg

B120   μg

B25.3E-05   mg

B50.000256   μg

B90   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.000171   μg

A(IU)183   IU

Bete-karoten7.3E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.059 mg

Omega-60.344 mg

Fosfor0.052   mg

Magnez0.033   mg

Potas0.451   mg

Sód0.0056   μg

Wapń0.042   mg

Żelazo0.000504   mg

Cynk0.000196   mg

Mangan0.000137   μg

Miedź0.000182   μg

Selen2.8E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %