ßßß
Kiwi jest owocem, które dojrzewa na pnączach zaliczających się do rodzaju Actinidia. Pnącze puszcza listki w kształcie serca, a same łodygi mogą osiągać nawet 10 metrów długości. Obecnie na świecie występują około 94 gatunki kiwi, jednak tylko kilka z nich posiada jadalne owoce. Owoc kiwi swoimi gabarytami przypomina kurze jajko. Brązowa skóra pokryta jest meszkiem, natomiast pod nią kryje się soczysty i zielony miąższ z licznymi drobnymi nasionkami.
Kiwi pochodzi z Chin. W XIX wieku jako roślina ozdobna rozprzestrzeniała się po innych krajach. Jednak dopiero wiek później owoc otrzymał swoją nazwę, ponieważ mieszkańcy Nowej Zelandii stwierdzili, że przypomina on ptaka kiwi. Do tego podobieństwa przyczynił się meszek znajdujący się na skórce owocu. Od tamtego momentu kiwi zaczęto sprzedawać jako owoc jadalny na światową skalę.
Kiwi uprawiane jest przede wszystkim w Nowej Zelandii. Jednak do głównych producentów tego owocu zaliczają się także Australia, Chile, Kalifornia, Południowa Afryka oraz kraje położone nad Morzem Śródziemnym. Obecnie stworzono również dwa gatunki: Aktinidia wąskolistna oraz Aktinidia pstrolistna, które mogą być uprawiane w Polsce.
Owoce kiwi mogą być zjadane na surowo. Można jeść je wyciągając miąższ łyżeczką, po wcześniejszym przekrojeniu owocu na pół. Kiwi świetnie nadaje się do deserów oraz sałatek owocowych. Z kiwi na szeroką skale produkowane są różne przetwory, szczególnie marmolady i soki. Świeżego kiwi nie dodaje się do ciast i deserów zawierających galaretkę, ponieważ związki zawarte w owocach nie pozwalają na stężenie żelatyny. Lepiej jest do tego celu wykorzystać kiwi zakonserwowane w puszce lub przed zastosowaniem sparzyć na kilka minut we wrzątku. Po zjedzeniu kiwi na surowo, warto odczekać chwilę przed zjedzeniem innego kwaśnego owocu, ponieważ można odczuwać pieczenie i jakby uczucie podrażnienia na języku.
Kiwi ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, D, oraz witamin z grupy B jest świetną przekąską. Owoce przechowywane nawet przez pół roku nadal będą zawierać w sobie około 90% witaminy C. A warto pamiętać że zjedzenie 100 gramów tego owocu zaspokoi dzienną dawkę na tę witaminę. W kiwi również można znaleźć cenny potas, który odpowiedzialny jest za uregulowanie ciśnienia krwi oraz pracy serca. Odporność układu nerwowego będzie zachowana dzięki zawartości magnezu w tych owocach. Natomiast fosfor odpowiedzialny jest za uregulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie człowieka. Kiwi odgrywa bardzo dużą rolę w kosmetyce. Mianowicie na bazie miąższu robi się balsamy do ust, a drobne pestki mogą być stosowane jako naturalny peeling do ciała. Kwasy zawarte w kiwi mogą spowodować rozjaśnienie skóry.
Porcja: 140g Kalorie: 85 kcl
Błonnik pokarmowy4,5 g
z cukrów74 kcal
z białek5 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,000105 g
Objętość187 g/m3
Food folate3,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,066 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,402 μg
Tłuszcz0,672 g
Tłuszcze nasycone0,041 μg
Węglowodany21 g
Total Folate3,5E-05 μg
Sacharoza0,21 g
Skrobia0 g
Glukoza5,8 g
Maltoza0,266 g
Fruktoza6,1 g
Galaktoza0,238 g
Cukier0,013 g
Białko0,0015 g
Tryptofan0,021 g
Treonina0,066 g
Izoleucyna0,071 g
Leucine0,092 g
Lysine0,085 g
Metionina0,034 g
Cystyna0,043 g
Fenyloalanina0,062 g
Tyrosine0,048 g
Walina0,08 g
Arginina0,113 g
Histydyna0,038 g
Alanina0,074 g
Kwas asparaginowy0,176 g
Kwas glutaminowy0,258 g
Glicyna0,084 g
Prolina0,062 g
Seryna0,074 g
A9,1E-06 μg
B13,3E-05 mg
C0,117 mg
B68,8E-05 mg
E0,002 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol4,2E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000589 mg
B120 μg
B25,3E-05 mg
B50,000256 μg
B90 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000171 μg
A(IU)183 IU
Bete-karoten7,3E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,059 mg
Omega-60,344 mg
Fosfor0,052 mg
Magnez0,033 mg
Potas0,451 mg
Sód0,0056 μg
Wapń0,042 mg
Żelazo0,000504 mg
Cynk0,000196 mg
Mangan0,000137 μg
Miedź0,000182 μg
Selen2,8E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %