ßßß
Jako drzewo nektarynka osiąga wysokość do 6 metrów i żyje ok. 30 lat. Jej kora jest podłużnie spękana u dołu prawie czarna, a wyżej ciemno brunatno szara. Liście nektarynki są lancetowate, faliście ząbkowane, błyszczące. Kwiaty jej są pięciokrotne o licznych słupkach i pręcikach, kwitnie przed pojawieniem się liści w kwietniu. Nektarynka zawiera się w grupie odmian brzoskwini zwyczajnej. Charakteryzuje się gładką skórką owoców. Jest ona równocześnie czerwona, błyszcząca i pokrywa zazwyczaj żółty rzadko biały miąższ, który daje się łatwo oddzielić od pestki. Owoc nektarynki w smaku jest słodki, jednak niektóre typy są kwaskowate tak jak śliwka. Wyróżnia go soczystość i aromatyczność. Nektarynka posiada pestkę i waży od 100 do 200 gram.
Historycznie nektarynka to odmiana brzoskwini, jednak owocująca bez zamszowej skórki. Kiedyś błędnie uważano że owoc ów powstał z krzyżówki brzoskwini ze śliwką. Jednak badania genetyczne nie potwierdziły tego przypuszczenia. Mutacja nektarynki nastąpiła samorzutnie. Dopiero w XX wieku nektarynka zyskała na walorach smakowych przede wszystkim dzięki hodowcom z USA.
Obecnie nektarynki są uprawiane w takich miejscach jak Włochy, Francja, Hiszpania, Grecja, Kalifornia, Chile i Południowa Afryka. Nektarynka jest również uprawiana w Polsce, ale często przemarza w związku z minusowymi temperaturami podczas wiosennych nocy.
Najczęściej nektarynki stosowane są jako owoc deserowy. Gospodynie domowe jak i cukiernicy dodają je do lodów i ciast. Owoc wykorzystywany jest w różnego rodzaju przetworach typu dżemy, kompoty, soki, galaretki oraz likiery. Czasami suszy się je. Często nektarynki zapieka się i dodaje do pieczonego drobiu.
Nektarynki są słodsze od brzoskwiń, od których się wywodzą. Dzięki unowocześnianiu tego owocu przez Amerykanów zawierają więcej składników odżywczych. Charakteryzuje je większa ilość witaminy C niż brzoskwinie, już 2 nektarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na tę witaminę. Znane są wartości odżywcze czerwonego owocu: w 100 gramach zawiera się ok. 12 g węglowodanów, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, witamina A, C, beta karoten, witamina E, B1, B2, PP. Owoc nektarynki dostarcza organizmowi 203 kJ energii czyli ok. 48 kcal.
Porcja: 142g Kalorie: 62 kcl
Błonnik pokarmowy2,4 g
z cukrów54 kcal
z białek5,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość8,52E-05 g
Objętość235 g/m3
Food folate7,1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,125 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,16 μg
Tłuszcz0,454 g
Tłuszcze nasycone0,036 μg
Węglowodany15 g
Total Folate7,1E-06 μg
Sacharoza6,9 g
Skrobia0,099 g
Glukoza2,2 g
Maltoza0 g
Fruktoza1,9 g
Galaktoza0 g
Cukier11 g
Białko1,5 g
Tryptofan0,0071 g
Treonina0,013 g
Izoleucyna0,013 g
Leucine0,02 g
Lysine0,023 g
Metionina0,0085 g
Cystyna0,0071 g
Fenyloalanina0,03 g
Tyrosine0,0099 g
Walina0,018 g
Arginina0,013 g
Histydyna0,011 g
Alanina0,024 g
Kwas asparaginowy0,0087 g
Kwas glutaminowy0,048 g
Glicyna0,016 g
Prolina0,014 g
Seryna0,026 g
A2,4E-05 μg
B14,8E-05 mg
C0,0077 mg
B63,6E-05 mg
E0,0011 mg
Beta-Tocopherol1,4E-05 μg
Gamma-tocopherol1,4E-05 μg
Delta-tocopherol1,4E-05 μg
B30,0016 mg
B120 μg
B23,8E-05 mg
B50,000263 μg
B90 μg
K3,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0,000139 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000185 μg
A(IU)471 IU
Bete-karoten0,000213 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0028 mg
Omega-60,158 mg
Fosfor0,037 mg
Magnez0,013 mg
Potas0,285 mg
Sód0 μg
Wapń0,0085 mg
Żelazo0,000398 mg
Cynk0,000241 mg
Mangan7,7E-05 μg
Miedź0,000122 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %