Wykonanie
Share the post "Rustykalna
tarta z
truskawkami i
nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"
Truskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi
póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z
truskawkami i
nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z
dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego
dżemu lub
konfitury. Polecam!Przepis pochodzi z tego bloga.Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)Składniki na ciasto:1 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru220 g zimnego
masła, pokrojonego w drobną kostkę1/4 do 1/2 szklanki zimnej
wodySkładniki na nadzienie:200 g
truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki3
nektarynki, bez pestek i pokrojone w plasterki3 łyżki
cukru1/3 szklanki
dżemu morelowego2 łyżki
wódkiśmietanka do posmarowania ciasta
cukier do posypania ciastaPrzygotowanie:W celu przygotowania ciasta, umieść
mąkę,
sól i
cukier w pojemniku blendera lub w misce miksera, dodaj
masło i mieszaj do uzyskania grudkowatej konsystencji. W trakcie mieszania wlewaj powoli
wodę, aż powstanie jednolita kula.Wyjmij ciasto na blat, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrąg o grubości 0 , 5 cm i przełóż do formy o średnicy 22 cm (można pominąć i zostawić rozwałkowane na blaszce do pieczenia). Umieść ciasto w lodówce lub chłodnym miejscu na czas przygotowywania nadzienia.W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj
truskawki i
nektarynki z
cukrem i odstaw 10 minut, po czym odlej sok. W małym rondelku umieść
dżem morelowy wraz z
wódką, miesząc doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw.Umieść nadzienie na środku ciasta, załóż na nie brzegi ściskając gdzieniegdzie brzegi aby utworzyło ładną obręcz. Posmaruj
owoce przygotowanym
dżemem, posmaruj brzegi ciasta
śmietanką i posyp od
serca cukrem.Włóż tartę do nagrzanego do 180 oC i piecz przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia.Smacznego!
English versionStrawberry and nectarine galette(4-6 servings)Ingredients for the dough:1 3/4 cups all-purpose
flour1 teaspoon salt1 teaspoon sugar220 g unsalted butter chilled and cut into small cubes1/4 to 1/2 cup ice waterIngredients for the filling:200 g strawberries, sliced3 nectarines, sliced3 tablespoons sugar1/3 cup apricot jam2 tablespoon
vodkaheavy cream for brushingsugar for sprinklingPreparation:To
make the dough, place
flour, salt, and sugar in a food processor or bowl in stand mixer. add butter, and process until the mixture resembles coarse meal. With machine running, add ice water and pulse until dough holds together without being wet or sticky.Flatten each ball into a disc and wrap in plastic. Transfer to the refrigerator and
chill at least 1 hour. Remove from refrigerator, roll dough to an 0.5 cm thickness, transfer dough to a 22 cm pie pan (or alternately, skip the pan). Return pan to refrigerator while filling is being made.To
make filling, toss strawberries and nectarines in sugar and set aside for ten minutes, drain. Place apricot jam and
vodka in a small pan and stir to a gentle boil. Remove from heat and set aside.
Pour filling on the center of the dough, fold and pinch edge over filling. Brush apricot glaze on top of fruit, and brush edge with heavy cream and sprinkle with sugar along the perimeter of the galette.Transfer galette to an oven and bake at 180 oC for about 40 minutes or until golden brown.Enjoy!
Share the post "Rustykalna
tarta z
truskawkami i
nektarynkami / Strawberry and nectarine galette"