Wykonanie

1 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru150 g miękkiego
masła1/2 łyżeczki
soliok. 3 łyżki
wody4 szklanki rozgniecionych
truskawek1/4 szklanki
miodu5 łyżek
cukru(na kruszonkę)200 g
mąki100 g
cukru100 g
masłaW misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i
masło. Dodać tyle
wody, by powstało sztywne ciasto. Rozwałkować. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, tak, aby przylegało do ścianek. Nakłuć spód.Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Truskawki wymieszać z
miodem i
cukrem.Przygotować kruszonkę,
masło ucierać z
cukrem i
mąką, aż powstaną grudki. Można dodać sok z połowy
cytryny.Na upieczony spód nałożyć
truskawki, posypać kruszonką i zapiekać ok. 15 min..Przed podaniem schłodzić.Smacznego!
