Wykonanie
Składniki:-5 dkg
drożdży-płaska łyżeczka
cukru-2 łyżeczki
soli-łyżeczka
miodu-2 łyżki stopionego
masła-300 ml ciepłej
wody-2 szklanki
mąki graham-2 szklanki
mąki pszennej 650-1/2 szklanki
mąki żytniej
Drożdże rozcieramy z
cukrem.
Dodajemy 100 ml
wody, 4 łyżki
mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe ilości
mąki mieszamy razem.
Rozczyn wyrósł.
Do
mąki dodajemy
sól, pozostałą
wodę, rozczyn i
masło zmieszane z
miodem.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek
i przekładamy do natłuszczonej formy.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.
Wyjmujemy z formy i
chleb gotowy, z chrupiącą skórką.
Smacznego!