Wykonanie
"Mięciutki przede wszystkim. To chyba najważniejsza cecha tego
chlebka. Jest delikatny, bardzo, bardzo fajny. Miękki
chleb pszenny troszkę w smaku przypomina
chałkę, ale tak troszkę, to zapewne przed dodatek słodkiego
miodu i
masła. Jest właśnie taki delikatny, delikatnie słodziutki no i mięciutki.Muszę Wam powiedzieć, że są takiego
chleby, które potrafię robić przez kilka dni pod rząd. Właśnie ten, miękki
chleb pszenny zalicza się do takich pozycji. Robię go od ponad tygodnia co drugi dzień, jest pyszny. Mogłabym zrobić co prawda większy bochenek, ale aja go lubię robić.Jest prosty przy wyrabianiu, na początku lekko lepki, a
potem tak fajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak
sodko pachnie
drożdżami i
masłem, lubię zapach tego
chleba już na etapie ciasta. A
potem tym bardziej".Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie
mogę, wszystko zostało powiedziane.
Chleb jest naprawdę pyszny. A oto przepis:Składniki na 2 bochenki:600 g
mąki pszennej50 g
mąki żytniej typ 20008 g
drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek)2 łyżeczki
cukru350 ml
wody40 g
miodu40 g
masła2 łyżeczki
soliWszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko
olejem, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią kilka
razy celem odpowietrzenia i formujemy bochenek lub wkładamy do foremki. I znowu zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy 30 minut w 220 stopniach.Paulina sugeruje, żeby ta tej samej półce piekarnika co
chleb ustawić również naczynie żaroodporne napełnione
wodą.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)