ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

nazwa

Wykonanie

Chlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku.
2 łyżki oleju
1 łyżka miękkiego masła
100 ml mleka
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
8 g drożdży instant
1 łyżka cukru
Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1 , 5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/04/chleb-pszenno-zytni.html