Wykonanie
Chlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku.
2 łyżki
oleju1 łyżka miękkiego
masła100 ml
mleka250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli250 g
mąki pszennej250 g
mąki żytniej8 g
drożdży instant1 łyżka
cukruWymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1 , 5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.