ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Lubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia chleba Rafex ..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą sezam, słonecznik, siemie lniane złote, siemie lniane ,czarnuszka, kminek cały.I lość i dobór ziaren można dać wedle własnego gustu.Chlebek piekłam [chlebek piekł się w automacie] według tego przepisu..i po raz drugi miałam problem z chlebkiem.Chlebek pięknie wyrósł i na koniec opadł..i wygląd taki byle jaki..ale chlebek smaczny...i na pewno jeszcze nie raz będę piekła.
2 łyżki oleju
1 łyżka miękkiego masła
100 ml mleka
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
8 g drożdży instant
1 łyżka cukru
3/4 szkl. przyprawy do pieczenia chleba
Składniki [ najpierw płynne, a potem sypkie] umieścić w pojemniku maszyny do pieczenia. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie ziarenek.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami.html