Wykonanie
Lubicie
chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w
sumie taki
chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia
chleba Rafex ..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą
sezam,
słonecznik,
siemie lniane złote,
siemie lniane ,
czarnuszka,
kminek cały.I lość i dobór ziaren można dać wedle własnego gustu.Chlebek piekłam [chlebek piekł się w automacie] według tego przepisu..i po raz drugi miałam problem z
chlebkiem.Chlebek pięknie wyrósł i na koniec opadł..i wygląd taki byle jaki..ale chlebek smaczny...i na pewno jeszcze nie raz
będę piekła.
2 łyżki
oleju1 łyżka miękkiego
masła100 ml
mleka250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli250 g
mąki pszennej250 g
mąki żytniej8 g
drożdży instant1 łyżka
cukru3/4 szkl.
przyprawy do pieczenia
chlebaSkładniki [ najpierw płynne, a
potem sypkie] umieścić w pojemniku maszyny do pieczenia. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę
chleba i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie ziarenek.Gdy
chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej
chleb. Przed spożyciem wystudzić.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.