Wykonanie
Składniki:
250g
mąki pszennej ( ja miałam typ 450)250g
mąki do wypieku
chleba ( użyłam Lubella)50g świeżych
drożdży250 ml ciepłego
mleka100ml
wody2 łyżki
masła2 płaskie łyżeczki
soli2 płaskie łyżeczki
cukruolej do wysmarowania miskiPrzygotowanie:Do ciepłego
mleka dodajemy
cukier i
drożdże i mieszamy dokładnie.
Mąki mieszamy, dodajemy do nich
sól,
wodę, następnie miękkie
masło oraz zaczyn drożdżwoy. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. W razie konieczności podsypujemy
mąką.Miseczkę smarujemy
olejem, wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto lekko spłaszczamy i kilkakrotnie składamy w tzw kopertę .Następnie dzielimy na kilka części ( 3-4) formujemy z nich
bagietki o odpowiedniej dla nas długości.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Bagietki spryskujemy lekko
wodą lub w piekarniku umieszczamy naczynie z zimną
wodą, dzięki
czemu bagietki będą chrupiące z wierzchu.Pieczemy przez około 25 minut.Smacznego :)Przepis zaczerpnięty z klik