Wykonanie
Miałam akurat ogromną ochotę na domowy
chleb. Żadne tam sklepowe, purchate
podróbki, tylko prawdziwy, domowy
chleb własnoręcznie zrobiony.Z zapałem zabrałam się za wyławianie składników z czeluści szafek.
Drożdże suche - są!
Sól,
cukier,
olej - obecne!
Czosnek dla wzbogacenia smaku - jest!
Mąka!
Mąka pszenna... Ajajaj, trochę mało tej
mąki... Nie wystarczy! No żesz!... Ale nie dam się!Nurkuję do szafki w celu znalezienia odpowiedniego substytutu. Co by tu można użyć? Oooo!
Mąka żytnia żurkowa Gdańskie Młyny schowała się na tyłach półki. Trochę drobniej zmielona od tradycyjnej
mąki żytniej, ale nie powinno to
mieć przy
pieczywie dużego znaczenia.
Żurku nie zamierzam w najbliższym czasie robić, zaryzykuję więc i wypróbuję ją w
chlebie.Ryzyko się opłaciło! Chlebek bardzo ładnie wyrósł, smakuje rewelacyjnie, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Na pewno
mąkę żytnią
żurkową do wypieków
pieczywa będe jeszcze w przyszłości używać :)Składniki na keksówkę 32x15x8cm (LxWxH)8-9 dużych ząbków
czosnku300g
mąki pszennej - u mnie tortowa200g
mąki żytniej - u mnie żytnia żurkowa Gdańskie Młyny typ 12002 łyżeczki suchych
drożdży (8-9g) - czubate1 łyżeczka
soli - czubata1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju1 i 3/4 szklanki ciepłej
wody - czyli ok 420ml
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
mleko - do posmarowania
chleba przed pieczeniem
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. i podsmażyć na
oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić.Do dużej miski przesiać przez sitko
mąkę - w celu jej napowietrzenia, ciasto na
chleb wtedy lepiej rośnie . Dodać
sól,
cukier,
drożdże suche,
olej, pokrojony w drobną kosteczkę
czosnek i stopniowo
wodę - trzeba "na oko" kontrolować ilość dodawanej
wody, aby ciasto
chlebowe nie wyszło zbyt rzadkie (choć i tak będzie dość luźne przy zagniataniu).Zagnieść na elastyczne ciasto - ja zwykle używam tu miksera z mieszadłami hakowymi (NIE trzepakami), bo ciasto jest raczej rzadkie i mocno lepkie. Miksować tak ok 10 minut, do czasu gdy ciasto będzie odchodzić od
boków miski.Odstawić w omączonej misce pod przykryciem ze ściereczki kuchennej na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
chlebowe krótko zagnieść.Dłuższą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta –
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować
mlekiem.Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - piec na jego dolnym poziomie w opcji
gora-dół, bez termoobiegu. Jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go pod koniec pieczenia folią aluminiową.Gotowość
chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.