Wykonanie
English muffins to bułeczki
drożdżowe, które przygotowujemy nie w piekarniku, lecz na patelni. I to nie w głębokim
oleju - bułeczki wypiekają się od samej wysokiej temperatury. Są niezwykle smaczne, puszyste i miękkie, świetnie pasują zarówno do słodkich, jaki i do wytrawnych dodatków. Można je odgrzewać w całości na patelni lub po przekrojeniu - w opiekaczu lub tosterze. Odgrzewanie znoszą bardzo dobrze, nie tracąc smaku ani struktury, zatem przepis ten
daje okazję, by cieszyć się ciepłymi bułeczkami na śniadanie przez kilka dni z
rzędu. Bardzo polecam, ponieważ przygotowanie ich jest niezwykle proste. Przepis na podstawie Budget Bytes .
1/2 szklanki
mleka + 2 łyżki
masła1 opakowanie
drożdży instant (suszonych, opakowanie 7g)1 łyżka
cukru1/2 szklanki ciepłej
wody3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub semoliny (
mąka z pszenicy durum)2-3 łyżki
oleju1.
Mleko podgrzać, rozpuszczając w nim jednocześnie
masło. Odstawić, by przestygło.
Drożdże rozmieszać z ciepłą
wodą i
cukrem, dodając 1/2 szklanki
maki. Odstawić, by
drożdże "ruszyły" (czyli, by na cieście zaczęły pojawiać się bąbelki) na 20 minut.2. Dodać do ciasta
mleko z
masłem,
sól oraz - partiami- dodawać pozostałą przesianą
mąkę. Wyrobić spójne, elastyczne lecz dość luźne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej
mąki, lecz nie dużo - po dodaniu zbyt dużej ilości
mąki muffiny wyjdą twarde, zamiast puszyste. Z ciasta uformować kulę. Odstawić do wyrastania, przykryte ściereczką, na 1 godzinę.3. Po tym czasie ciasto przekłuć palcem i wyrobić. Odstawić do wyrastania, przykryte ściereczką, na 1 godzinę.4. Po tym czasie ciasto przekłuć palcem i wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki (moja ma średnicę 8 cm. Można też użyć szklanki. ) wycinać bułeczki. Po wycięciu bułeczek ścinki ciasta ponownie rozwałkować i znowu wyciąć bułeczki - aż do skończenia się ciasta. Każdą bułeczkę obtoczyć z obu stron w
mące kukurydzianej lub semolinie. Odstawić do wyrastania, przykryte ściereczką, na 45 minut.5. Dużą, plaską patelnię (najlepiej ciężką, z powłoką zapobiegającą przywieraniu) posmarować cienko 1 łyżką
oleju za pomocą pędzla kuchennego lub kawałka papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzać, po czym zmniejszyć płomień. Na patelni układać partiami bułeczki. Bułeczki powinny się "piec" na małym ogniu, aż będą lekko - złoto - brązowe z obu stron. Czas pieczenia każdej ze stron to ok. 7 minut.Przed smażeniem kolejnej partii bułeczek znowu smarujemy patelnię 1 łyżką
oleju.Z tej porcji otrzymujemy 10 bułeczek o średnicy 8-9 cm. Na dużej patelni wchodziło mi po 5 na raz, zatem smażenie ich nie było długie.
Na patelni