Wykonanie
Od kiedy w koperkowej kuchni zamieszkała maszyna do
chleba, dużo częściej robię domowe
pieczywo. Maszyny używam najczęściej tylko do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta na
chleb lub
bułki,
potem sama formuję pożądane kształty i piekę w zwykłym piekarniku. Od czasu do czasu jednak maszyna robi wszystko za mnie.
Miesza, wyrabia, formuje i piecze. Ja muszę tylko wsypać składniki. Tak było i tym razem kiedy powstał przepyszny
Chleb orkiszowy z maszyny .
Składniki:270ml ciepłej
wody2 łyżki
oleju1 i ½ łyżeczki
soli2 łyżki
cukru150g
mąki pszennej300g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
drożdży instantWykonanie:Do pojemnika maszyny do pieczenia
chleba wlewamy ciepłą
wodę, dolewamy
olej. Wsypujemy
sól i
cukier. Mieszamy ze sobą obie
mąki i wsypujemy do maszyny. W
mące robimy niewielkie wgłębienie do którego wsypujemy
drożdże. Wybieramy program do pieczenia
chleba pełnoziarnistego i gotowe :) Upieczony bochenek
chleba będzie ważył ok. 700g
Małej „I”
chleb tak smakował, że musiała zjeść kawałek jak tylko skończyłam robić mu zdjęcia :-) Dodam, że była już po kolacji ;-)