Wykonanie
Naan to rodzaj płaskiego
chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach.Często podawany jest do
curry i innych dań z sosami.Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.Składniki2 szklanki
maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub
mąki tortowej3/4 szklanki cieplej
wody1 łyżeczka
drozdzy instant1 lekko czubata łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 i pol łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
masła klarowanego (
masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami
oleju.ewentualnie odrobina
wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twardeewentualnie do posypania: nasiona
czarnuszkiPrzygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.
Mąkę dokładnie wymieszać z
sodą i
solą, a następnie stopniowo dodawać
jogurt i
olej.i wyrabiać przez 10- 12 minut gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę
wody lub
mleka.Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.Po upływie tego czasu ciasto wyjać, uderzyć kilka
razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej
mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części.Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podóżny lub okrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów.Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć
wodą, a górę placka delikatnie posmarować
oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.