ßßß Cookit - przepis na Chleb naan

Chleb naan

nazwa

Wykonanie

Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach.
Często podawany jest do curry i innych dań z sosami.
Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.
Składniki
2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej
3/4 szklanki cieplej wody
1 łyżeczka drozdzy instant
1 lekko czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 i pol łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju.
ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde
ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.
Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i wyrabiać przez 10- 12 minut gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.
Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
Po upływie tego czasu ciasto wyjać, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części.
Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podóżny lub okrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów.
Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/chleb-naan.html