Wykonanie
Kolejny przepis z forum Cincin i kolejny sukces smakowy! Przepis idealny – prosty w wykonaniu i przepyszny efekt. Przepis na forum zamieściła bajaderka i jestem jej za to bardzo wdzięczna! Sądzę, że
bagietka będzie się u nas pojawiała częściej.Właśnie ją wcinam zapieczoną z
masłem czosnkowo-
pietruszkowym i
żółtym serem. Muszę sobie sprawić tylko formę do pieczenia
bagietek – bo te dzisiejsze trochę się rozlały na blasze i zrobiły się mało
bagietkowe. Na szczęście smakowi to nie zaszkodziło 😉Zachęcam gorąco do wypróbowania bo warto!
przepis cytuję za bajaderkąskładniki :1 szklanka
mleka,2 łyżeczki
masła,2 łyżeczki
cukru,1 szklanka
wody w temperaturze pokojowej,2 łyżeczki
drożdży instant,2 łyżeczki
soli,4 szklanki
mąkiczysta
woda w butelce ze sprayemWykonanie :
Mleko zagotować, dodać
masło i
cukier i wymieszać aż
masło sie rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać
wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać
drożdże, wymieszać, wsypać
sól i 1 szklankę
mąki – wymieszać drewnianą łyżką aż
mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę
maki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki
mąki) i bardzo energicznie mieszać (ja robiłam to mikserem podobnie jak bajaderka) aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące – takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnicę, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować
bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż sie lekko napuszy, około 30 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st.C. Kiedy
bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik
wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy tę piękną skórkę), włożyć na blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko „postukane” będą brzmiały jak puste.