ßßß
przepis cytuję za bajaderkąskładniki :1 szklanka mleka,2 łyżeczki masła,2 łyżeczki cukru,1 szklanka wody w temperaturze pokojowej,2 łyżeczki drożdży instant,2 łyżeczki soli,4 szklanki mąkiczysta woda w butelce ze sprayemWykonanie :Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło sie rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki – wymieszać drewnianą łyżką aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę maki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać (ja robiłam to mikserem podobnie jak bajaderka) aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące – takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnicę, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż sie lekko napuszy, około 30 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st.C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy tę piękną skórkę), włożyć na blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko „postukane” będą brzmiały jak puste.