ßßß Cookit - przepis na obwarzanki

obwarzanki

nazwa

Wykonanie

Pozostają jeszcze przez chwilę w klimacie wczorajszego święta mam dla Was propozycję na znakomite, leniwe poniedziałkowe śniadanie. Zwłaszcza dla tych, którzy nie muszą wstawać wcześnie rano, albo w ogóle nie muszą wstawać i mogą wylegiwać się godzinami jak ja. Zapamiętajcie ten dzień i ten post. Dlaczego?
Bo jest to chyba pierwszy niesłodki wpis na tym blogu! Chociaż nadal zostaję przy stanowisku, że słone zupełnie mnie nie kręci, a chleby nie pociągają na tyle, żeby się nimi zająć na poważniej. Jednak inne, nieco mniejsze, rodzaje pieczywa czasem mnie urzekają i mam ochotę upiec coś innego. I oto są wspaniałe obwarzanki, którym trudno się oprzeć. Oczywiście nie obyło się bez "przygód". Po wyrobieniu ciasta należało dodać miękkie masło. Przy mojej ilości składników miało być go niewiele, ok. 7-10 g. Nie wiem co mi się stało, ale dodałem go aż 70 g, co uświadomiłem sobie dopiero wypisując tutaj składniki. Nie wiedziałem dlaczego ciasto nie chciało mi wyrosło tak jak powinno. Myślałem, że nie uda się w ogóle, ale po upieczeniu okazało się, że wyszły genialne. Lekko chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku. A tak duża ilość masła nadała moim obwarzankom cudownego maślanego smaku.
składniki na 4 małe obwarzanki:
250 g mąki
1 łyżka cukru
60 ml ciepłej wody
60 ml ciepłego mleka
5 g drożdży instant
30 lub 70 g miękkiego masła
1 szczypta soli
1 jajko
mak/sezam
Wodę, mleko oraz cukier umieścić w misie robota, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Całość odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Do gotowego rozczynu przesiać połowę mąki. Wyrobić hakiem, przesiać pozostałą część mąki z solą i nadal wyrabiać. Jeśli ciasto będzie zbyt suche wyłączyć robota i zagnieść je ręką. Na koniec dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na pół, a każdą z części na cztery mniejsze. Z kawałków ciasta formować wałeczki o długości ok. 20 cm i skręcać po dwa formując kółko. Każde z nich układać na kawałku papieru do pieczenia, co ułatwi przenoszenie. Surowe obwarzanki wrzucać (po jednym) do garnka na gotującą się wodę z solą (1 łyżeczka) i gotować do momentu aż obwarzanek wypłynie na powierzchnię (ok. 30 sekund). Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem obwarzanki posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem lub makiem. Piec w 180 º C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Jeść z ulubionymi dodatkami lub same.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/11/obwarzanki.html