Wykonanie
Pozostają jeszcze przez chwilę w klimacie wczorajszego święta mam dla Was propozycję na znakomite, leniwe poniedziałkowe śniadanie. Zwłaszcza dla tych, którzy nie muszą wstawać wcześnie rano, albo w ogóle nie muszą wstawać i mogą wylegiwać się godzinami jak ja. Zapamiętajcie ten dzień i ten post. Dlaczego?Bo jest to chyba pierwszy niesłodki wpis na tym blogu! Chociaż nadal zostaję przy stanowisku, że słone zupełnie mnie nie kręci, a
chleby nie pociągają na tyle, żeby się nimi zająć na poważniej. Jednak inne, nieco mniejsze, rodzaje
pieczywa czasem mnie urzekają i mam ochotę upiec coś innego. I oto są wspaniałe
obwarzanki, którym trudno się oprzeć. Oczywiście nie obyło się bez "przygód". Po wyrobieniu ciasta należało dodać miękkie
masło. Przy mojej ilości składników miało być go niewiele, ok. 7-10 g. Nie wiem co mi się stało, ale dodałem go aż 70 g, co uświadomiłem sobie dopiero wypisując tutaj składniki. Nie wiedziałem dlaczego ciasto nie chciało mi wyrosło tak jak powinno. Myślałem, że nie uda się w ogóle, ale po upieczeniu okazało się, że wyszły genialne. Lekko chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku. A tak duża ilość
masła nadała moim
obwarzankom cudownego
maślanego smaku.składniki na 4 małe
obwarzanki:250 g
mąki1 łyżka
cukru60 ml ciepłej
wody60 ml ciepłego
mleka5 g
drożdży instant30 lub 70 g miękkiego
masła1 szczypta
soli1
jajkomak/sezam
Wodę,
mleko oraz
cukier umieścić w misie robota, dodać
drożdże i dokładnie wymieszać. Całość odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Do gotowego rozczynu przesiać połowę
mąki. Wyrobić hakiem, przesiać pozostałą część
mąki z
solą i nadal wyrabiać. Jeśli ciasto będzie zbyt suche wyłączyć robota i zagnieść je ręką. Na koniec dodać
masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na pół, a każdą z części na cztery mniejsze. Z kawałków ciasta formować wałeczki o długości ok. 20 cm i skręcać po dwa formując kółko. Każde z nich układać na kawałku papieru do pieczenia, co ułatwi przenoszenie. Surowe
obwarzanki wrzucać (po jednym) do garnka na gotującą się
wodę z
solą (1 łyżeczka) i gotować do momentu aż
obwarzanek wypłynie na powierzchnię (ok. 30 sekund). Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem
obwarzanki posmarować roztrzepanym
jajkiem i oprószyć
sezamem lub
makiem. Piec w 180 º C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Jeść z ulubionymi dodatkami lub same.Smacznego! :)