Wykonanie
Drożdżowe ślimaczki, tym razem z Nutellą. Przepis dostępny również od połowy kwietnia w interaktywnym magazynie na tablety i smartfony Mamy i MiniMini +. Magazyn dla mam, zawierający wiele ciekawych tematów. Gorąco polecam :-)
Ciasto:4 1/2-5 szklanek
mąki1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
drożdży instant1/3 szklanki stopionego
masła2
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka
soliDodatkowo:1 słoik Nutelli
Mleko podgrzać (nie może być gorące, tylko ciepłe).
Cukier wsypać do miski i zalać
mlekiem. Dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać roztopione
masło,
jajka i
sól, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować Nutellą.Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.Można je również dodatkowo polukrować.Smacznego! :)