Wykonanie
Brioche to nic innego, jak francuska
maślana bułeczka
śniadaniowa. Włosi jak i Francuzi nie jedzą wytrawnie na śniadanie.U mnie brioche często gości na
stole, szczególnie na zimę w weekend... muszę w jakiś szybki sposób wykorzystać marmellatę które robię w ciągu roku.Ten przepis nie jest przepisem, który pochodzi z Francji. Przepis na brioche to mój wieloletni eksperyment na perfekcyjną bułeczkę
śniadaniową.Nie robię go ręcznie, używam maszynki do
chleba.Początkowo był to przepis z książki, która była dołączona do maszynki do
chleba. Oczywiście nie podobała mi się konsystecja, wiec z biegiem czasu był wiele
razy zmieniany.Zapraszam ;-)
Składniki:7 g suchych
drożdży instant70 ml ciepłego
mleka470 g
mąki tortowej20 g
cukru5 g
soli3
jajka170 g miękkiego
masłaPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w szklance z ciepłym
mlekiem, dodajemy
cukier. Mieszamy i odstawimy na 15 minut do wyrośnięcia.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba. Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników.Wsypujemy do formy maszynki przesianą
mąkę, dodajemy miękkie
masło,
jajka i
sól. Na końcu dodajemy rozczyn.Nastawiamy program na 3 . 5 godziny, kolor jasny, wielkość 1000g.Po upieczeniu
chleba wyjmujemy
chleb z formy maszyny i studzimy na kuchennej kratce.Podajemy z czym chcemy ;-)Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)