ßßß
Składniki na 10 sztuk :40 dag mąki (dałam trochę ponad 50)1 szklanka ciepłego mleka1 torebka drożdży instant5 łyżek masła (stopić)1/2 szklanki cukru1 jajkoszczypta solikilka brzoskwiń (3-4)
Wykonanie:Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać stopione masło, ciepłe mleko i jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 3- 40 minut (musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, o krótszym boku nieco szerszym od ćwiartki brzoskwini. Ćwiartkę brzoskwini kładziemy na środku. Nakrywamy jedną częścią ciasta. Drugą nacinamy i przykrywamy pierwszy kawałek ciasta. Dokładnie sklejamy. Możemy posmarować bułki mlekiem lub jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.