Wykonanie
Mój syn właśnie pokonuje długą trasę rowerem. Przez 4 dni mają do przejechania ponad 300 kilometrów. Na pierwszy dzień wyprawy przygotowałam dla niego drożdżówki z
brzoskwiniami. Mam nadzieję, że dodadzą mu siły. Przepis na ciasto pochodzi stąd .
Składniki na 10 sztuk :40 dag
mąki (dałam trochę ponad 50)1 szklanka ciepłego
mleka1 torebka
drożdży instant5 łyżek
masła (stopić)1/2 szklanki
cukru1
jajkoszczypta
solikilka
brzoskwiń (3-4)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z
drożdżami,
solą i
cukrem. Dodać stopione
masło, ciepłe
mleko i
jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę z
ciastem czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 3- 40 minut (musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, o krótszym
boku nieco szerszym od ćwiartki
brzoskwini. Ćwiartkę
brzoskwini kładziemy na środku. Nakrywamy jedną częścią ciasta. Drugą nacinamy i przykrywamy pierwszy kawałek ciasta. Dokładnie sklejamy. Możemy posmarować
bułki mlekiem lub
jajkiem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.
/wydrukuj przepis/