Wykonanie
Zwykła rolada drożdżowa, ze zwykłym
dżemem. Czyli ciasto łatwe, proste i przyjemne. Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z
boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem.
Składniki:ciasto180 ml ciepłego
mlekapaczka
drożdży instantpół szklanki
cukru5 szklanek
mąki3
jajka60 g rozpuszczonego
masłaszczypta
solidodatkowo
dżemWykonanie:Z podanych składników wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć ponownie je wyrobić podsypując
mąką i rozwałkować.
Dżemem wysmarować płat ciasta następnie zwinąć je w rulon i przełożyć do formy, może być to keksówka jak i normalna duża blacha. Piec w 180 stopniach około 50 minut.