Wykonanie
Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:150 g
mąki orkiszowej250 ml
mleka50 g
masła3,5 g
drożdży instant (płaska łyżeczka)1 łyżeczka
cukruszczypta
sodyszczypta
soli1
jajkoWykonanie:
mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone
masło, by się roztopiłoodważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane
jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając
mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętośćwyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producentaSMACZNEGO !