ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski - faza I - przygotowanie ciasta

Piernik staropolski - faza I - przygotowanie ciasta

nazwa

Wykonanie

Piernik nastawiam już po raz drugi, w zeszłym roku wyszedł obłędnie dobry, przekładałam go własnoręcznie zrobionymi powidłami i polewałam czekoladą... mniam...
Teraz też już nastawiłam porcję na Święta, korzystając, jak w zeszłym roku, z przepisu Doroty ze strony Moje Wypieki .
Składniki:
1/2 kg miodu (ja dałam gryczany dlatego moje ciasto jest takie ciemne)
2 szklanki cukru
25 dag masła
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
3 przyprawy do piernika (ja dałam Kotanyi bo nie mają w składzie ani mąki ani kakao ani żadnych innych zbędnych dodatków)
Na początku podgrzewamy miód, cukier i masło, tak do rozpuszczenia się cukru.
Masę studzimy.
W misce mieszamy przesianą mąkę z solą i przyprawą, dodajemy przestudzoną masę, rozbełtane jajka, sodę rozpuszczoną w mleku.
Mieszamy dokładnie i wkładamy do naczynia, glinianego lub szklanego (ja włożyłam do makutry), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na jakieś 5 tygodni...
Cdn...
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-faza-i.html