Wykonanie
Piernik nastawiam już po raz drugi, w zeszłym roku wyszedł obłędnie dobry, przekładałam go własnoręcznie zrobionymi powidłami i polewałam
czekoladą... mniam...Teraz też już nastawiłam porcję na Święta, korzystając, jak w zeszłym roku, z przepisu Doroty ze strony Moje Wypieki .Składniki:1/2 kg
miodu (ja dałam gryczany dlatego moje ciasto jest takie ciemne)2 szklanki
cukru25 dag
masła1 kg
mąki3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soli3
przyprawy do piernika (ja dałam Kotanyi bo nie mają w składzie ani
mąki ani
kakao ani żadnych innych zbędnych dodatków)Na początku podgrzewamy
miód,
cukier i
masło, tak do rozpuszczenia się
cukru.Masę studzimy.W misce mieszamy przesianą
mąkę z
solą i
przyprawą, dodajemy przestudzoną masę, rozbełtane
jajka,
sodę rozpuszczoną w
mleku.Mieszamy dokładnie i wkładamy do naczynia, glinianego lub szklanego (ja włożyłam do makutry), nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na jakieś 5 tygodni...Cdn...