ßßß Cookit - przepis na Scones z otrębami

Scones z otrębami

nazwa

Wykonanie

Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z dżemem, jogurtem i dobrą kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :D
Składniki:
200 g mąki + do podsypania
100 g otrębów owsianych
50 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki sody
80 g zimnego masła
100 ml letniego mleka
1 jajko
Mąkę, otręby, cukier, sól, sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj z mąką. Do mleka wbij jajko i roztrzep. Odrobinę mleka odlej a resztę wlej do mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/04/scones-z-otrebami.html