Wykonanie
Scones- kruche, delikatne angielskie bułeczki. Podawane jeszcze cieplutkie na śniadanie z
dżemem,
jogurtem i dobrą
kawą :D Kto jeszcze ich nie piekł to polecam bardzo szybko się je robi i równie szybko potrafią zniknąć :DSkładniki:200 g
mąki + do podsypania100 g
otrębów owsianych50 g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
sody80 g zimnego
masła100 ml letniego
mleka1
jajkoMąkę,
otręby,
cukier,
sól,
sodę wysyp na stolnicę i porządnie wymieszaj. Dodaj
masło pokrojone w kostkę i posiekaj z
mąką. Do
mleka wbij
jajko i roztrzep. Odrobinę
mleka odlej a resztę wlej do
mąki i zagnieć. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się dosyp odrobinę
mąki. Ciasto spłaszcz na mniej więcej 4 cm placek i powycinaj z niego krążki (metalowym wykrawaczem albo szklanką). Bułeczki przełóż na foremkę i posmaruj wierzch pozostałym
mlekiem. Piecz 12 minut w 220*C. Po lekkim przestudzeniu gotowe są do podania.