Wykonanie
Przepis ten zaczerpnęłam od mojej przemiłej sąsiadki. Sam skład tego piernika już powoduje u mnie chęć zjedzenia nawet surowego ciasta. Postanowiłam w tym roku taki właśnie upiec.
Składniki:1/2kg
miodu1,5 szkl.
cukru25 dag
masła1 kg
mąki3
jaja3 płaskie łyżeczki
sody0,5 szklanki
mleka0,5 łyżeczki
soli2-3
torebki przyprawy do pierników
Miód,
cukier i
masło rozpuszczamy w garnku. Mieszamy cały czas, aby składniki się nie przypaliły. Jak składniki się rozpuszczą, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie do masy dodajemy na przemian
jajka, przesianą
mąkę z
solą,
przyprawę do pierników i
sodę rozpuszczoną w
mleku. Wszystko dokładnie mieszamy. Zarobione ciasto przekładamy do emaliowanego lub kamiennego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami.Ciasto można piec na dwa sposoby:- w keksówkach- 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po przestygnięciu upieczonego ciasta przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi to może do powideł dodać
bakalie. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy
czekoladą albo lukrem. Ozdabiamy wedleuznania.
Piernik wykładamy do foremki na grubość 3-4 cm (2 blachy). Czas pieczenia: 50-60 min.- temp. 180st.C)Polecam ten przepis każdemu kto uwielbia smak prawdziwego piernika. :)Pierniczki z tego przepisu znajdziecie tutaj