ßßß
SKŁADNIKI0,5 kg miodu;1,5 szkl. cukru;25 dag masła prawdziwego;1 kg mąki;3 jaja;3 płaskie łyżeczki sody;0,5 szkl. mleka;0,5 łyżeczki soli;2-3 torebki przyprawy do pierników (ok. 12 dag).WYKONANIEMiód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku, ciągle mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zostawiamy do przestygnięcia. Do masy dodajemy na przemian jajka, przesianą mąkę z solą, przyprawę do pierników i sodę rozpuszczoną w mleku. Starannie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do kamiennego albo emaliowanego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami. Ciasto możemy piec w keksówkach, lub 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po upieczeniu i przestygnięciu przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi (można również dodać do powideł bakalie). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem.