ßßß Cookit - przepis na Proziaki z żurawiną, rodzynkami i pestkami dyni

Proziaki z żurawiną, rodzynkami i pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Pro­zaki to tra­dy­cyjne, pod­kar­pac­kie pie­czywo z prza­śnego cia­sta, wypie­kane na roz­grza­nej bla­sze kuchni węglo­wej. Pro­ziaki z powo­dze­niem można piec rów­nież w zwy­czaj­nym pie­kar­niku. W tym prze­pi­sie pozna­cie wer­sję bar­dziej uroz­ma­iconą, o któ­rej nasze bab­cie mogły raczej poma­rzyć.
Pro­ziaki mają postać nie­wiel­kich, spłasz­czo­nych chleb­ków. Przy­po­mi­nają tro­chę cia­batki, cho­ciaż pro­ziaki wyróż­nia bar­dzo cha­rak­te­ry­styczny smak, pocho­dzący od głów­nego spulch­nia­cza zawar­tego w cie­ście — sody oczysz­czo­nej, zwa­nej daw­niej prozą . Stąd też nazwa — pro­ziaki. Tra­dy­cyjne pie­cze­nie na roz­grza­nym bla­cie kuchni opa­la­nej węglem, spra­wia, że powierzch­nia bar­dzo jasnych pro­zia­ków pokryta jest dużo ciem­niej­szymi, miej­scami wręcz czar­nymi, pla­mami, doda­ją­cymi rów­nież dość cie­ka­wego smaczku. Nie­stety nie każdy kuch­nię węglową lub spe­cjalną żeliwną płytkę na gazowy pal­nik posiada, toteż pro­po­nuję waria­cję na temat pro­zia­ków: pro­ziaki pie­czone w naj­zwy­klej­szym pie­kar­niku.
Składniki na proziaki
1/2 kg mąki,
1 i 1/4 szklanki maślanki lub zsia­dłego mleka,
1 jajko,
1 czu­bata łyżka sto­łowa otrąb pszen­nych,
1 czu­bata łyżka sto­łowa cukru,
3/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sody oczysz­czo­nej,
garść suszo­nej żura­winy,
garść rodzy­nek,
garść łuska­nych pestek dyni.
Powyż­sze skład­niki zagnia­tamy na dość zbite cia­sto. For­mu­jemy pla­cuszki o gru­bo­ści małego palca, nieco mniej­sze od ręki i ukła­damy je na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Możemy rów­nież roz­wał­ko­wać cia­sto na jeden duży pla­cek i pociąć je radeł­kiem na odpo­wia­da­jące nam kawałki. Cia­sto na pro­ziaki pie­czemy w pie­kar­niku roz­grza­nym do tem­pe­ra­tury 180–200ºC, do lek­kiego zru­mie­nie­nia (ok. 20–30 min).
Poda­jemy prze­kro­jone, posma­ro­wane masłem i obło­żone dodat­kami typu: kieł­basa, ser żółty, warzywa itp. Ze względu na lekko słod­kawy smak pro­ziaki sma­kują rów­nie dobrze posma­ro­wane mio­dem z kub­kiem gorą­cego kakao. Smacz­nego!
Jeśli podoba Ci się prze­pis na pro­ziaki, daj pro­szę łapkę w górę lub zostaw komen­tarz
Pro­ziaki z żura­winą, rodzyn­kami i pest­kami dyni
Pro­ziaki to rodzaj tra­dy­cyj­nego pie­czywa mający swe korze­nie na zie­miach Pod­kar­pa­cia. Są to nie­wiel­kie, słod­kawe bułeczki o bar­dzo cha­rak­te­ry­stycz­nym smaku.
Skład­niki:
1/2 kg mąki
1 i 1/4 szklanki maślanki lub zsia­dłego mleka
1 jajko
1 czu­bata łyżka sto­łowa otrąb pszen­nych
1 czu­bata łyżka sto­łowa cukru trzci­no­wego
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczysz­czo­nej
garść suszo­nej żura­winy
garść rodzy­nek
garść łuska­nych pestek dyni
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/proziaki-zurawina-rodzynkami-dynia