Wykonanie
Prozaki to tradycyjne, podkarpackie pieczywo z przaśnego ciasta, wypiekane na rozgrzanej blasze kuchni węglowej. Proziaki z powodzeniem można piec również w zwyczajnym piekarniku. W tym przepisie poznacie wersję bardziej urozmaiconą, o której nasze babcie mogły raczej pomarzyć.Proziaki mają postać niewielkich, spłaszczonych chlebków. Przypominają trochę ciabatki, chociaż proziaki wyróżnia bardzo charakterystyczny smak, pochodzący od głównego spulchniacza zawartego w cieście —
sody oczyszczonej, zwanej dawniej prozą . Stąd też nazwa — proziaki. Tradycyjne pieczenie na rozgrzanym blacie kuchni opalanej węglem, sprawia, że powierzchnia bardzo jasnych proziaków pokryta jest dużo ciemniejszymi, miejscami wręcz czarnymi, plamami, dodającymi również dość ciekawego smaczku. Niestety nie każdy kuchnię węglową lub specjalną żeliwną płytkę na gazowy palnik posiada, toteż proponuję wariację na temat proziaków: proziaki pieczone w najzwyklejszym piekarniku.Składniki na proziaki1/2 kg
mąki,1 i 1/4 szklanki
maślanki lub zsiadłego
mleka,1
jajko,1 czubata łyżka stołowa
otrąb pszennych,1 czubata łyżka stołowa
cukru,3/4 łyżeczki
soli,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,garść suszonej żurawiny,garść rodzynek,garść łuskanych pestek dyni.Powyższe składniki zagniatamy na dość zbite ciasto. Formujemy placuszki o grubości małego palca, nieco mniejsze od ręki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy również rozwałkować ciasto na jeden duży placek i pociąć je radełkiem na odpowiadające nam kawałki. Ciasto na proziaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180–200ºC, do lekkiego zrumienienia (ok. 20–30 min).
Podajemy przekrojone, posmarowane
masłem i obłożone dodatkami typu: kiełbasa,
ser żółty, warzywa itp. Ze względu na lekko słodkawy smak proziaki smakują równie dobrze posmarowane miodem z kubkiem gorącego
kakao. Smacznego!Jeśli podoba Ci się przepis na proziaki, daj proszę łapkę w górę lub zostaw komentarz
Proziaki z żurawiną, rodzynkami i pestkami dyniProziaki to rodzaj tradycyjnego pieczywa mający swe korzenie na ziemiach Podkarpacia. Są to niewielkie, słodkawe bułeczki o bardzo charakterystycznym smaku.Składniki:1/2 kg
mąki1 i 1/4 szklanki
maślanki lub zsiadłego
mleka1
jajko1 czubata łyżka stołowa
otrąb pszennych1 czubata łyżka stołowa
cukru trzcinowego3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejgarść suszonej żurawinygarść rodzynekgarść łuskanych pestek dyni