Wykonanie
            Posiadając karton 
maślanki w lodówce postanowiłam go jakoś sensownie spożytkować. Wzięłam „czarodziejski” notatnik kuchenny, który jest pamiątka po mojej Mamie i znalazła. Szybko i łatwo. Wyglądem przypominają troszkę racuchy, ale nie mają tak długiego czasu oczekiwania. Smak jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić sobie na więcej. Wszyscy w domu zajadali się plackami z 
cukrem pudrem, a ja postanowiłam wykorzystać jeszcze do tego 
dżem wiśniowy… pyszne! Poza tym przypominam Wam o trwającym TUTAJ konkursie!

Składniki:– 1 szklanka 
maślanki;– 1 szklanka 
mąki;– płaska łyżeczka 
sody oczyszczonej;– 2 płaskie łyżki 
cukru;– 1 
jajko;– szczypta 
soliWykonanie:
Maślankę miksujemy z 
jajkami, 
cukrem, 
solą i 
sodą. Wsiewamy stopniowo 
mąkę stale miksując. Smażymy na rozgrzanym 
oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane 
cukrem pudrem, z dodatkiem 
dżemu, nutelli lub innych ulubionych dodatków.Smacznego