Wykonanie
Posiadając karton
maślanki w lodówce postanowiłam go jakoś sensownie spożytkować. Wzięłam „czarodziejski” notatnik kuchenny, który jest pamiątka po mojej Mamie i znalazła. Szybko i łatwo. Wyglądem przypominają troszkę racuchy, ale nie mają tak długiego czasu oczekiwania. Smak jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić sobie na więcej. Wszyscy w domu zajadali się plackami z
cukrem pudrem, a ja postanowiłam wykorzystać jeszcze do tego
dżem wiśniowy… pyszne! Poza tym przypominam Wam o trwającym TUTAJ konkursie!
Składniki:– 1 szklanka
maślanki;– 1 szklanka
mąki;– płaska łyżeczka
sody oczyszczonej;– 2 płaskie łyżki
cukru;– 1
jajko;– szczypta
soliWykonanie:
Maślankę miksujemy z
jajkami,
cukrem,
solą i
sodą. Wsiewamy stopniowo
mąkę stale miksując. Smażymy na rozgrzanym
oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane
cukrem pudrem, z dodatkiem
dżemu, nutelli lub innych ulubionych dodatków.Smacznego