Wykonanie
Dzisiaj dzień
chleba, więc wpis takowy musi być. Popełniłam chlebek pszenny z dodatkiem
masła i
mleka. Jest bardzo smaczny, skórka chrupka, delikatna, środek miękki lekko wilgotny;) Przepis pochodzi z TEJ stronki. Zachęcam do samodzielnego wypieku, naprawdę warto;)
Składniki:200ml zakwasu
chlebowego3 i 1/4 szklanki mąk i pszennej2/3 szklanki
mlekałyżeczka
drożdży instantłyżka
soliłyżka
cukru1/4 szklanki letniej
wody2 łyżki roztopionego
masłałyżka
maku lub innych ziaren do obsypania
chleba3 łyżki
mleka do posmarowania bochenka
Wykonanie:Ciasto do wypieku wyrabiałam w maszynie do
chleba dodając na początku produkty płynne
potem sól,
mąkę i
drożdże i
cukier. Ważne, aby
drożdży nie mieszać razem z
solą. Gdy jednak nie macie maszynki, pozostaje wyrobić ciasto tradycyjnie.Zaczynamy od dodawania do miski kolejno "mokrych" składników.Najlepiej, aby
mleko i
wódę dodać ciepłe - nie gorące.Następnie wsypujemy
sól,
mąkę,
drożdże instant i
cukier.Wyrabiamy ciasto, gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy dalej do momentu, aż uzyskamy konsystencję zwartą ,nie lejąca się. Przekładamy do miski.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnice ponownie wyrabiamy chwilę, formujemy pożądany kształt bochenka - my lubimy podłużny. Nacinamy górę, kilkoma nacięciami noża, smarujemy
mlekiem, obsypujemy
makiem, lub innym dodatkiem który Wam odpowiada. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 35 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220*C - pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do190*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego;)