Wykonanie
Bułeczki są mięciutkie i pyszne. Dobrze się kroją, są smaczne również na drugi dzień. Przepis zapożyczony od moje wypiekiSkładniki: 90 g
masła, roztopionego, 8 g
drożdży suchych lub 16 g świeżych
drożdży, 1/4 szklanki letniej
wody, 1 łyżka
miodu lub
cukru, 3 szklanki
mąki pszennej (+ na podsypywanie), 1 łyżeczka
soli, 3/4 szklanki
maślanki,dodatkowo: około 6 łyżek roztopionego
masła do posmarowaniaPrzygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i kształtować
bułki. Ukadać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Jak szybko złapią kolor, przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym
masłem. Studzić na kratce.Z podwójnej porcji wyszło mi 16 bułeczek.