ßßß
Składniki:Żurek z butelki: 150 mlWoda: 170 mlMąka żytnia żurkowa: 350 gMąka pszenna: 150 gSól: 1,5 łyżeczkiCukier: 1,5 łyżeczkiDrożdże swieże: 15 gMiód: 3 łyżkiOliwa z oliwek: 1,5 łyżkiZiarna (wedle gustu): 3 łyżkiZ mąki żytniej odsyp trzy solidne łyżki i upraż na suchej patelni. Ten zabieg sprawi, że chleb będzie ciemniejszy. Resztę składników - jak zawsze - do pojemnika chlebowego. Jak już uprażysz mąkę to dodaj ją do reszty. A jak już masz uruchominą patelnię to upraż jeszcze ziarna. Ja dodałem łyżkę słonecznika, łyżkę siemienia lnianego i łyżkę sezamu. Oczywiście jeśli lubisz mocno ziarnisty chleb to możesz dodać więcej niż 3 łyżki ziaren, nic nie stoi na przeszkodzie :)A jeśli zamiast świeżych drożdży używasz suszonych do dodaj jedną łyżeczkę zamiast 15 gram świeżych.Żurek naturalnie nie musi być z butelki. Jeśli tylko chce ci się zrobić żurek od zera to nic nie stoi na przeszkodzie. Mi akurat, ze względu na dość późną porę, nie bardzo się chciało, a potrzebowałem chlebek na jutro, bo na zamówienie robiłem :)