Wykonanie
Pyszny
razowy ciemny chlebek z automatu. Prawdę mówiąc najlepszy razowiec jaki kiedykolwiek zrobiłem.
Składniki:Żurek z butelki: 150 ml
Woda: 170 ml
Mąka żytnia żurkowa: 350 g
Mąka pszenna: 150 g
Sól: 1,5 łyżeczki
Cukier: 1,5 łyżeczki
Drożdże swieże: 15 g
Miód: 3 łyżki
Oliwa z oliwek: 1,5 łyżkiZiarna (wedle gustu): 3 łyżkiZ
mąki żytniej odsyp trzy solidne łyżki i upraż na suchej patelni. Ten zabieg sprawi, że
chleb będzie ciemniejszy. Resztę składników - jak zawsze - do pojemnika
chlebowego. Jak już uprażysz
mąkę to dodaj ją do reszty. A jak już masz uruchominą patelnię to upraż jeszcze ziarna. Ja dodałem łyżkę
słonecznika, łyżkę
siemienia lnianego i łyżkę
sezamu. Oczywiście jeśli lubisz mocno ziarnisty
chleb to możesz dodać więcej niż 3 łyżki ziaren, nic nie stoi na przeszkodzie :)A jeśli zamiast świeżych
drożdży używasz suszonych do dodaj jedną łyżeczkę zamiast 15 gram świeżych.Żurek naturalnie nie musi być z butelki. Jeśli tylko chce ci się zrobić żurek od
zera to nic nie stoi na przeszkodzie. Mi akurat, ze względu na dość późną
porę, nie bardzo się chciało, a potrzebowałem chlebek na jutro, bo na zamówienie robiłem :)