ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni żurkowy

Chleb żytni żurkowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny razowy ciemny chlebek z automatu. Prawdę mówiąc najlepszy razowiec jaki kiedykolwiek zrobiłem.
Składniki:
Żurek z butelki: 150 ml
Woda: 170 ml
Mąka żytnia żurkowa: 350 g
Mąka pszenna: 150 g
Sól: 1,5 łyżeczki
Cukier: 1,5 łyżeczki
Drożdże swieże: 15 g
Miód: 3 łyżki
Oliwa z oliwek: 1,5 łyżki
Ziarna (wedle gustu): 3 łyżki
Z mąki żytniej odsyp trzy solidne łyżki i upraż na suchej patelni. Ten zabieg sprawi, że chleb będzie ciemniejszy. Resztę składników - jak zawsze - do pojemnika chlebowego. Jak już uprażysz mąkę to dodaj ją do reszty. A jak już masz uruchominą patelnię to upraż jeszcze ziarna. Ja dodałem łyżkę słonecznika, łyżkę siemienia lnianego i łyżkę sezamu. Oczywiście jeśli lubisz mocno ziarnisty chleb to możesz dodać więcej niż 3 łyżki ziaren, nic nie stoi na przeszkodzie :)
A jeśli zamiast świeżych drożdży używasz suszonych do dodaj jedną łyżeczkę zamiast 15 gram świeżych.
Żurek naturalnie nie musi być z butelki. Jeśli tylko chce ci się zrobić żurek od zera to nic nie stoi na przeszkodzie. Mi akurat, ze względu na dość późną porę, nie bardzo się chciało, a potrzebowałem chlebek na jutro, bo na zamówienie robiłem :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/02/chleb-zytni-zurkowy.html