Składniki :1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury1 szklanka ciepłej wody1 szklanka mąki pszennej1/8 część 10 dag paczki świeżych drożdży1 łyżka oliwypłaska łyżeczka soli2 łyżeczki cukru lub miodudodatki dowolne- u mnie czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lnianePrzygotowanie:Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałamDodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżkąW pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłamMasę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczkąMoje ciasto rosło około 3 godzinPiekłam w automacie godzinę - program 12