Wykonanie
            Ostatnio sporo pieke bulek- troche eksperymentuje, aby znalesc najbardziej ulubiony rodzaj- dzis pokaze wam bulki na zakwasie. Przepis wzielam od Asi z bloga Sladami slodkiej babeczki - koniecznie musicie go odwiedzic, jesli jeszcze do tej 
pory z jakis 
dziwnych powodow tego nie uczyniliscie ;) Znajdziecie tam wiele pysznosci i sprawdzonych przepisow na nie :)Wracajac do bulek- smaczne ;) Malo "bulkowe"... ciemny srodek przypomina 
chleb- mozna je polubic. Z pewnoscia zrobie je jeszcze nie raz.Przepis cytuje z bloga Asi:Składniki na ok. 8 sztuk:150g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godz. wcześniej300g 
mąki pszennej100g 
mąki orkiszowej (użyłam 
mąki pszennej pełnoziarnistej)170-200g 
wody (w zależności od gęstości naszego zakwasu)2 łyżki 
oliwy1 łyżeczka 
miodu1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka świeżych 
drożdży2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie – ja nie dodałam)
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z zakwasem. Dodać 
oliwę, 
miód i 
sól. Stopniowo dodawać 
mąkę tak, by powstało gładkie ciasto. Jeśłi dodajemy pestki, to należy to zrobić w tym momencie.Miskę wysmarować 
oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, lekko naoliwionymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować 
bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok. 4cm odstępy.Piec w temperaturze 230°C przez ok 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.