Wykonanie
Ostatnio sporo pieke bulek- troche eksperymentuje, aby znalesc najbardziej ulubiony rodzaj- dzis pokaze wam bulki na zakwasie. Przepis wzielam od Asi z bloga Sladami slodkiej babeczki - koniecznie musicie go odwiedzic, jesli jeszcze do tej
pory z jakis
dziwnych powodow tego nie uczyniliscie ;) Znajdziecie tam wiele pysznosci i sprawdzonych przepisow na nie :)Wracajac do bulek- smaczne ;) Malo "bulkowe"... ciemny srodek przypomina
chleb- mozna je polubic. Z pewnoscia zrobie je jeszcze nie raz.Przepis cytuje z bloga Asi:Składniki na ok. 8 sztuk:150g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godz. wcześniej300g
mąki pszennej100g
mąki orkiszowej (użyłam
mąki pszennej pełnoziarnistej)170-200g
wody (w zależności od gęstości naszego zakwasu)2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżych
drożdży2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie – ja nie dodałam)
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z zakwasem. Dodać
oliwę,
miód i
sól. Stopniowo dodawać
mąkę tak, by powstało gładkie ciasto. Jeśłi dodajemy pestki, to należy to zrobić w tym momencie.Miskę wysmarować
oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, lekko naoliwionymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować
bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok. 4cm odstępy.Piec w temperaturze 230°C przez ok 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.