ßßß Cookit - przepis na Obłędnie mięciutkie bułeczki dyniowe

Obłędnie mięciutkie bułeczki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Moje szaleństwo dyniowe jest wyraźnie zauważalne na blogu :) Niestety dyniowe bułeczki kończą ten cykl, ale mam nadzieję, że tylko na chwilę. Przymierzam się do kupna kolejnej dyni, bo w głowie mam milion pomysłów na smakołyki :) Dziś bułeczki, które zachwycają miękkością, delikatnością i pięknym kolorem. Doskonale smakują z różnymi dodatkami i co najważniejsze - są tak samo mięciutkie po 3 dniach, jak tuż po wyjęciu z piekarnika! Jedyne, co bym zmieniła, to ilość soli - o połowę mniej. Podane w formie kanapki smakują doskonale, ale bez dodatków są troszeczkę za słone. Przepis podjerzałam na blogu Mienty . Bułeczki dyniowe są naprawdę przepyszne!
Składniki na ok. 10 bułeczek:
- 15 g świeżych drożdży,
- niecała łyżka miodu,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 180 g puree z dyni (o przygotowaniu puree możecie poczytać we wpisie o muffinkach dyniowych),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka soli (następnym razem dodałabym pół łyżki - zachęcam do zmniejszenia ilości soli),
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Drożdże kruszymy, dodajemy miód i ciepłą wodę. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia, zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Po upływie 10 minut, dodajemy puree z dyni, oliwę z oliwek, sól. Wszystko mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane mąki i cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy ciasto będzie coraz bardziej gęste i trudne do rozmieszania, wykładamy na stolnicę i zagniatamy z resztą mąki. Robimy to bardzo starannie, by było elastyczne i gładkie. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy, a następnie dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po 20 minutach wstawiamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/obednie-mieciutkie-bueczki-dyniowe.html