Wykonanie
Bułeczki upiekłam z myślą o śniadaniu, głównie z
mąki jęczmiennej, z dodatkiem pestek dyni. Wspaniale smakują z
dżemem brzoskwiniowym :)
Składniki:2,5 szklanki
mąki jęczmiennej1 szklanka
mąki pszennej40 g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwyulubione dodatki, u mnie
pestki dyni1 do 1,5 szklanki ciepłej
wodyPrzygotowanie:
Drożdże rozcieram z
miodem, łyżką
mąki pszennej i 2 łyżkami
wody na pastę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję obie
mąki, dodaję
sól,
pestki dyni i
oliwę, wyrośnięte
drożdże i szklankę
wody. Wyrabiam ciasto (ewentualnie dolewam
wody lub podsypuję trochę
mąką owsianą). Odstawiam ciasto na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, zagniatam je krótko, dzielę na 8 części i formuję bułeczki (u mnie wałeczki skręcone w środku i okrągłe bułeczki przecięte
ostrym nożem). Odkładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem jeszcze na 15 minut, po czym wstawiam do piekarnika (220 stopni C)na 25-30 minut.Przepis autorski.