ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe bułeczki jęczmienne

Śniadaniowe bułeczki jęczmienne

nazwa

Wykonanie

Bułeczki upiekłam z myślą o śniadaniu, głównie z mąki jęczmiennej, z dodatkiem pestek dyni. Wspaniale smakują z dżemem brzoskwiniowym :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki jęczmiennej
1 szklanka mąki pszennej
40 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
ulubione dodatki, u mnie pestki dyni
1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z miodem, łyżką mąki pszennej i 2 łyżkami wody na pastę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, pestki dyni i oliwę, wyrośnięte drożdże i szklankę wody. Wyrabiam ciasto (ewentualnie dolewam wody lub podsypuję trochę mąką owsianą). Odstawiam ciasto na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, zagniatam je krótko, dzielę na 8 części i formuję bułeczki (u mnie wałeczki skręcone w środku i okrągłe bułeczki przecięte ostrym nożem). Odkładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem jeszcze na 15 minut, po czym wstawiam do piekarnika (220 stopni C)na 25-30 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/sniadaniowe-bueczki-jeczmienne.html