ßßß
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z Moich Wypieków, ale zmieniłam go (uprościłam) i pizza mimo zmian jest idealna:))Domowe ciasto do pizzy (cienkie) składniki na dwa ciasta o rozmiarze 32 cm:25 g drożdży3 szklanki mąki pszennej1 szklanka wody1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka mąkiDrożdże zalewamy 1 szklanką ciepłej (NIE gorącej) wody, dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę, dokładamy sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, ja robiłam dwa razy z takich samych proporcji i mąki nie musiałam dosypywać, ale jeśli będzie się bardzo kleiło - najlepiej trochę dodać mąki. Odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce. W przepisie było podane aby odłożyć na 1,5 godziny, moja za pierwszym razem rosła tylko 15 minut, za drugim 45 minut - obydwie smakowały tak samo i były pyszne.Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy, układamy na blachę do pieczenia pizzy. Nakładamy sos pomidorowy i wszystkie składniki.Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.Smacznego:)