ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzďż˝, ktďż˝re zawsze wychodzi

Ciasto na pizz�, kt�re zawsze wychodzi

nazwa

Wykonanie

Pizza to potrawa, która łączy narody. Mało kto może powiedzieć o sobie, że pizzy po prostu nie lubi. Dlatego dla jej niekwestionowanych miłośników przygotowałam przepis na ciasto do pizzy. Bo cóż lepiej smakuje, niż pyszna domowa pizza w gronie przyjaciół i rodziny!
. 375 ml ciepłej wody (ok. 1,5 szklanki)
. 40 g świeżych drożdży (wyjęte chwilę wcześniej z lodówki)
. 2 łyżeczki cukru
. 600 g mąki pszennej
. 4 łyżki oliwy (i trochę do posmarowania ciasta oraz blachy)
. 1 łyżeczka soli
Pokruszone drożdże mieszamy z połową ilości wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca) oraz cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 5 - 10 minut (drożdże zaczną się pienić).
Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, robiąc pośrodku płytkie wgłębienie. Stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszając je stopniowo z mąką. Następnie dodajemy drugą połowę ciepłej wody i oliwę, mieszając wszystko łyżką.
Gdy składniki połączą się ze sobą, wyjmujemy ciasto na stolnicę i rękami delikatnie je zagniatamy. Dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Z ciasta na pizzę formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do dużej, szerokiej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Ciasto powinno podwoić objętość i stać się puszyste.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. Dzielimy je na 4 części: 4 blaszki smarujemy oliwą, na środek kładziemy po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczamy je dłonią, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość ok. 6 - 7 mm. Formujemy boczy rant, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy ulubione dodatki i rozkładamy na blatach. Najlepiej postawić na różnorodność. Mamy ciasto na cztery pizze, czemu nie zrobić ich na cztery rożne sposoby? Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta będą zrumienione, a spód pizzy chrupiący.
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,20213767,ciasto-na-pizze-ktore-zawsze-wychodzi.html