ßßß
ciasto:3 szklanki mąki pszennej (przesianej)1/2 kostki drożdży (rozkruszyć)płaska łyżeczka solipłaska łyżczka cukruszklanka letniej wody3 łyżki oliwyDrożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru, 3 łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Jeśli jest zbyt zbite możemy dodać trochę wody. Zostawimy ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie formujemy długie i cienkie paluchy (pamiętajmy, że w piekarniku jeszcze urosną) Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W między czasie możemy przyprawić nasze paluchy. Ja posypałam sezamem, makiem i solą(gruba, morska)- trzy wersje.Oczywiście sposobów przyprawienia jest mnóstwo. Jeśli chcemy je przygotować na słodko, możemy ciasto posypać cukrem i cynamonem. Bardziej wytrawne wyjdą z dodatkiem ziół prowansalskich, tymianku, ale też z papryką słodką, ostrą, chili. Możemy też zrobić wersję z serem żółtym, kminkiem, czosnkiem. Inny pomysł to trochę grubsze paluchy, które przed skręceniem nieco spłaszczamy, smarujemy ketchupem i posypujemy przyprawą do pizzy.Możliwości jest naprawdę dużo.Pieczemy ok 15 minut.Podajemy same lub z dipami. Ja swoim gościom zaproponowałam pastę guacamole (z awokado). Myślę, że fajnie sprawdzi się też sos czosnkowy, pomidorowy lub tzatziki.