Wykonanie
Genialne :) Pyszne i puchate. Idealne do gyrosa i greckiej sałatki. Przepis Bajaderki z forum cin cin. Polecam baaardzo :)Składniki na 8 szt:1 1/4 szkl letniej
wody3 łyżki
oliwy1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli3 szkl.
mąki pszennej2 łyżeczki suchych
drożdżyDrożdże wsypać do letniej
wody, wymieszać i odstawić na ok 5-7 min.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki oraz
drożdże z
wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia swojej objętości na ok 1-2 godz. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Zrobić z nich kulki i odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Następnie spłaszczyć je deską lub rozwałkować (grubość ok 6 mm). Piekarnik rozgrzać do 250-260 stopni razem z blaszką. Blaszkę natłuścić i piec 8-10 min Temperatura pieczenia ma olbrzymie znaczenie gdyż im wyższa, tym piękniejsze "kieszonki" do napełniania nam wyjdą.
Pity doskonale sprawdzają się z
sałatką grecką i gyrosem z
sosem czosnkowym.Smacznego :)