Wykonanie
Pyszna
tarta, praktycznie niewymagająca wysiłku. Kruche i słodkie ciasto, soczyste
brzoskwinie i
migdały. Nic dodać i nic ująć. Polecam!Scroll down for English
Tarta z
brzoskwiniami i
migdałamiSkładniki na ciasto:1 szklanka
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
cukruszczypta
soli85 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę4 łyżki zimnej
wodyNa nadzienie:1/4 szklanki zmielonych
migdałów1/4 szklanki
cukru4 dojrzałe
brzoskwinie, pokrojone na 1 cm plastry1 łyżka roztopionego
masła1 łyżka
brązowego cukru trzcinowego (demerara)¼ szklanki
dżemu morelowego,
miodu lub
syropu klonowego (do wyboru, opcjonalnie do posmarowania ciasta)Przygotowanie:W dużej misce wymieszaj
mąkę,
cukier i
sól. Dodaj
masło i zacznij zagniatać całość rękami, aż konsystencja ciasta stanie się ziarnista. Następnie dolej
wodę i kontynuuj zagniatanie, aż ciasto stanie się jednolite (nie za długo). Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Znacznie szybciej można zrobić ciasto używając miksera z odpowiednią końcówką lub blenderem z odpowiednią nakładką, zachowując kolejność dodawania składników.Włącz piekarnik i ustaw go na 200 º C. Wyjmij ciasto z lodówki i na posypanej
mąką powierzchni rozwałkuj je na koło o średnicy 30 cm. Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.W małej miseczce wymieszaj zmielone
migdały i ¼ szklanki
cukru. Wysyp 3/4 mieszanki na środek ciasta, pozostawiając 4 cm brzegi. Ułożyć
brzoskwinie na kształt 2 kręgów (jak na zdjęciu) i posyp
owoce resztą mieszanki z
migdałami.Następnie zagnij wolne brzegi ciasta w stronę środka tarty, sklejając brzegi co kilka centymetrów, aby uzyskać odpowiedni kształt. Posmaruj zagięte brzegi roztopionym
masłem i posyp
cukrem trzcinowym.Włóż do piekarnika na jedną z dolnych półek i piecz przez 45-50 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia na 20 minut. Następnie opcjonalnie można posmarować ciasto podgrzanym
dżemem,
miodem lub
syropem klonowym.Smacznego!
English versionPeach Almond GaletteIngredients for the crust :1 cup all-purpose
flour1 teaspoon sugarpinch of salt85 grams butter, cold and cut into cubes4 tablespoons cold waterFor the filling:1/4 cup finely ground almonds1/4 cup white granulated sugar4 ripe peaches, quartered and then cut into 1 cm. slices1 tablespoon butter, melted1 tablespoon demerada sugar¼ cup apricot jam, honey or maple
syrup (for glaze, optional)Preparation:In a large bowl, mix together the
flour, sugar and salt. Add the butter and start working the butter into the
flour with your hands until there are pieces the size of large peas. Add the water and continue mixing just until the dough comes together. Do not overwork the dough. Cover with plastic wrap, press down to flatten the dough into a disk and refrigerate for at least 45 minutes before rolling out.Preheat oven to 200ºC. Remove dough from fridge. Working on a lightly floured surface roll out the dough into a 30 cm circle. Place dough onto a baking sheet lined with parchment paper.In a small bowl, mix together the ground almonds and ¼ cup of sugar. Sprinkle 3/4 in the center of the dough, leaving a 4 cm. border. Arrange the peaches in two concentric circles, making two snug layers. Sprinkle the remaining almond sugar mixture over the fruit.Fold the border of dough, at an angle, into the peaches, pinching the edges to
make sure they are sealed. Brush the border with the melted butter and sprinkle it with the remaining 2 tablespoons of sugar.Bake in the lower section of the oven for 45-50 minutes, until the crust is well browned and its edges are slightly caramelized. Remove from oven and allow to cool for 20 minutes before serving. Brush the galette with warmed jam, honey or maple
syrup and
serve.Enjoy!
Share the post "Rustykalna
tarta z
brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette"