Wykonanie
Małe słodkości, które umilą każde senne, jesienne popołudnie. Efektowne lecz nie wymagające wielkiego nakładu pracy. Jedynym "składnikiem specjalnym", którego potrzebujecie są sypkie
barwniki spożywcze, żółty i czerwony. Kiedy przygotowywałam surowe, kolorowe ciasto nie mogłam odpędzić od siebie skojarzeń z... ciastoliną ;) Po upieczeniu kolory stały się jednak bardziej stonowane - spodobało mi się to, ponieważ nie wyglądają już tak "sztucznie". W smaku to typowe chrupiące, maślane
ciasteczka - a kto takich nie lubi? :) Można je przechowywać w puszce, ale szczerze mówiąc u mnie nie przetrwały zbyt długo...Składniki (u mnie 54 szt.):225 g
masła110 g
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1
jajko3 łyżki
syropu klonowego (ew.
miodu, golden
syrupu)260 g
mąki +
mąka do podsypywaniabarwniki: czerwony i żółty
Masło włożyć do miski i ubijać mikserem przez ok. 30 sekund. Dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
syrop klonowy,
jajko i wszystko razem zmiksować. Dosypać
mąkę i zagnieść gładkie ciasto.Podzielić ciasto na 3 równe części i zabarwić każdą na inny kolor. Odmierzać koniuszkiem noża niewielkie ilości barwnika, zmieszać z odrobiną
wody (parę kropel!) i dodawać do ciasta. Następnie wyrobić je ręcznie lub mikserem, do uzyskania zadowalającego efektu kolorystycznego. Pierwszą część ciasta zabarwić na żółto, drugą na czerwono, trzecią na
pomarańczowo (można pomieszać w tym celu w odpowiednich proporcjach barwniki żółty i czerwony). Wszystkie trzy kawałki ciasta uformować w kulkę, włożyć do oddzielnych woreczków i schładzać w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone porcje ciasta wyjąć z lodówki. Urywać po kawałku ciasta z każdego koloru, łączyć ze sobą dowolnie, według upodobań i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać
ciasteczka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo można zrobić na ciastkach nacięcia imitujące unerwienie liścia. Piec w 190 ºC, przez ok. 7-9 minut.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.myownlabels.com/