Wykonanie
WILGOTNY
Pozostajemy w temacie pierniczenia. Zakochałam się w tym pierniku w zeszłym roku. Podobnie, jak w przypadku mazurka frangipane według przepisu Zosi Różyckiej i Oli Szwarc, wystarczyło spojrzenie na zdjęcie, by chcieć go zrobić. A kiedy zobaczyłam, że roboty z nim tyle, co nic, wiedziałam, że zagości na mym
stole. Jak widzicie wrócił. A to dla niego najlepsza rekomendacja. Jeśli nie macie jeszcze piernika - zróbcie ten. Nie będziecie żałować. Przepis pochodzi z grudniowego Zwierciadła z 2012 roku.
Składniki na keksówkę:
100 g
masła200 g
miodu50 g
brązowego cukru250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soli2
jaja100 ml
śmietanypo łyżeczce
cynamonu,
imbiru,
kardamonu i zmielonych
goździków, szczypta
czarnego pieprzu -
przyprawy można zastąpić 2 łyżkami
przyprawy do piernika - ja w tym roku użyłam swojej domowejciemna melasa do polania
Mąkę wymieszać z
przyprawami i odstawić.
Masło zmiksować z
miodem,
cukrem i
żółtkami. Dodać
śmietanę i
mąkę z
przyprawami.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Wyłożyć do podłużnej formy keksowej i piec około godzinę w 175'C. Wystudzone polać ciemną melasą. Smaczności !!