Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie ogromne
ciasteczka, które tylko kuszą na sklepowych półkach i czekają na wylądowanie w moim koszyku. Oczywiście, jestem świadoma, że w każdej chwili mogą sama coś upiec i z pewnością będzie to zdrowsze, ale czasami ma się ochotę
mieć je natychmiast! I zazwyczaj kończy się to tak, że wychodzę ze sklepu z mniejszą lub większą paczką słodkości... Jednak tym razem było inaczej i silna wola zwyciężyła. Zamiast kupić gotowy produktu postanowiłam skupić się na produktach do przygotowania czegoś własnego. I tak wylądowałam przy
kasie z paczką
płatków owsianych oraz
masłem roślinnym. Właśnie dlatego w końcu mam przepis na swoje ulubione
ciasteczka owsiane . Ulubione, ponieważ szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest to podstawowa receptura, która pozwala na wszelkie kombinacje z różnymi dodatkami lub
pewnymi zamiennikami, które będziecie mogli poznać w niedługim czasie :) I najważniejsze-
ciasteczka mogą być takiej wielkości, jak tylko zechcę! :)Składniki:1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej100g
masła1 szklanka
płatków owsianych1
jajko3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
sodkiszczypta
soliPrzygotowanie:
Masło należy rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Płatki owsiane można wcześniej zalać niewielką ilością
wody i odstawić do czasu, aż płyn się wchłonie.Do miseczki z
płatkami wsypujemy pozostałe sypkie składniki, dodajemy
jajko oraz
masło i wszystko ze sobą łączymy. Z powstałej masy tworzymy kuleczki, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach prze 20-25 minut lub do momentu ich zarumienia. Zajadamy po przestudzeni. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni.Smacznego :)