Wykonanie
Zostałam oszukana przez podstępne pozory!Kiedy o poranku wyjrzałam przez okno i zobaczyłam błękitne niebo przyozdobione białymi kłębuszkami, pomyślałam, że to będzie miły wiosenny dzionek. Słoneczko przeciskało się tu i tam, na trawniku przed blokiem nawet z okna widać białe kropki stokrotek.Jednak gdy wyszłam na zewnątrz, uderzyło mnie przeszywająco zimne powietrze, które nie miało nic wspólnego z moimi wiosennymi wyobrażeniami.Ale to nie koniec!Zrobiwszy zaledwie kilka kroków ujrzałam w powietrzu białe, wirujące strzępki...Stanęłam jak wryta, przyjrzałam im się podejrzliwie, by zidentyfikować je jako najprawdziwszy śnieg!!!Także pocieszę Was, moi mili, jak widać zima przymarzła do Europy bezczelnie i porządnie. Skoro już nawet tutaj posypuje...Było to zaledwie kilkanaście
płatków w
mieście, które jest znane z tego, że jest zimne. Niemniej jednak, o tej
porze roku takich „cudów” raczej się tutaj nie widuje.A Hiszpanie? Zobaczyli 4
płatki śniegu i już kryli się pod parasolami :)!Odwagi!Życzę Wam wiosny.(A moja Przyjaciółka dobrze przeczuła, wysyłając mi kwiatki na jej przywołanie).P.S.Już wiem, dlaczego słoń wlazł do karafki!Nawet go na tym przyłapałamPrzestraszył się śniegu...
__________________________Ingrediencje:1 szklanka
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
miodułyżka
brązowego cukru (chyba, że wolicie słodsze)1 łyżka ziarenek
anyżu10g
jagód goji2 łyżki
masłaszczypta
soli1/2 łyżeczki
imbiru w proszku (można pominąć)1/2 łyżeczki
sody1/2
jajkaCzary:Ziarenka
anyżu zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Suche
jagody goji zalać gorącą
wodą.W międzyczasie przygotować resztę składników.Następnie wylać
wodę z
jagód i odsączyć je na ręczniku papierowym. Bardzo miękkie
jagody pokroić na malutkie kawałeczki przypominające papkę. Rozetrzeć je w dłoniach razem z
mąką.Dodać resztę składników i zarobić ciasto, które będzie nam bardzo przyjemne i elastyczne (fajnie się z nim pracuje).Rozwałkować ciasto o grubości 3-4mm. Wycinać ulubione kształty.Piec w 180 stopniach przez 10 minut.