Wykonanie
Składniki:300 g
mąkiszczypta
soli4 łyżki
wody150 g
masłaNadzienie:3-4
brzoskwinieok. 3 łyżek
cukruDodatkowo:
mąka do posypania i
masło do wysmarowania formyWszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (jak wiemy im dłużej tym lepiej). Foremki smarujemy
masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na blat, wcześniej posypany
mąką, i wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 4-5 mm. Z ciasta wycinamy koła dostosowane do wielkości foremek.
Ciastem wykładamy foremki i dociskamy je delikatnie, aby przyległo do formy. Zostawiamy niewielką ilość ciasta do przykrycia. Foremki wyłożone
ciastem wkładamy na około 15 minut do lodówki, w tym czasie możemy przygotować
owoce, u mnie są to
brzoskwinie.
Owoce należy pokroić w kosteczkę (choć kształt nie gra roli), jeśli wolimy możemy obrać
brzoskwinie ze skórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop. C. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika wykładamy go
owocami, posypujemy
cukrem (według uznania lub słodkości
owoców) i przykrywamy
ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.Smacznego!