Wykonanie
Za
sorbetami jakoś specjalnie nie przepadam, te bardziej woli reszta mojej rodziny. Ostatnio jednak przyszło mi zrobić coś z
nektarynek, które dosyć długo leżakowały na parapecie. Z powodu marnej pogody, jakoś nikt specjalnie nie ma ochoty na
owoce i należało je wykorzystać zanim zupełnie się zepsują. Na szybko pozostawało zrobić mi tylko
sorbet, który w zamrażarce zawsze może poczekać na cieplejsze dni. :)Składniki:1 kg
nektarynek1/4 szklanki
soku z cytryny1 łyżka
wódki2/3 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Nektarynki umyć i obrać ze skórki, pozbywając się jednocześnie pestek. Można sparzyć
owoce, a
potem, je zahartować jeśli skórka ciężko odchodzi.
Owoce przełożyć do miski, dolać
sok z cytryny,
alkohol i dosypać
cukier. Całość zblenderować. Powstały mus włożyć do lodówki do czasu uzyskania jej temperatury.Mus przelać do maszynki do
lodów i postępować wg dalszej instrukcji producenta maszyny. Jeśli nie macie maszyny,
lody przelać do opakowania i wstawić do zamrażarki. Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Czynność powtórzyć kilkakrotnie w podobnych odstępach czasu.Gotowe!
Lody wyszły znakomite! To chyba najlepszy
sorbet jaki miałam okazję jeść i stanowczo bije na głowę ten z
mango, który do tej
pory był moim ulubieńcem. Z pewnością jest to idealny deser na lato! :D