Wykonanie
            Za 
sorbetami jakoś specjalnie nie przepadam, te bardziej woli reszta mojej rodziny. Ostatnio jednak przyszło mi zrobić coś z 
nektarynek, które dosyć długo leżakowały na parapecie. Z powodu marnej pogody, jakoś nikt specjalnie nie ma ochoty na 
owoce i należało je wykorzystać zanim zupełnie się zepsują. Na szybko pozostawało zrobić mi tylko 
sorbet, który w zamrażarce zawsze może poczekać na cieplejsze dni. :)Składniki:1 kg 
nektarynek1/4 szklanki 
soku z cytryny1 łyżka 
wódki2/3 szklanki 
cukruPrzygotowanie:
Nektarynki umyć i obrać ze skórki, pozbywając się jednocześnie pestek. Można sparzyć 
owoce, a 
potem, je zahartować jeśli skórka ciężko odchodzi.
Owoce przełożyć do miski, dolać 
sok z cytryny, 
alkohol i dosypać 
cukier. Całość zblenderować. Powstały mus włożyć do lodówki do czasu uzyskania jej temperatury.Mus przelać do maszynki do 
lodów i postępować wg dalszej instrukcji producenta maszyny. Jeśli nie macie maszyny, 
lody przelać do opakowania i wstawić do zamrażarki. Po 30 minutach wyjąć i zmiksować. Czynność powtórzyć kilkakrotnie w podobnych odstępach czasu.Gotowe!
Lody wyszły znakomite! To chyba najlepszy 
sorbet jaki miałam okazję jeść i stanowczo bije na głowę ten z 
mango, który do tej 
pory był moim ulubieńcem. Z pewnością jest to idealny deser na lato! :D