Wykonanie
Idealny deser na upalne dni :)Składniki (na 2 porcje jak na zdjęciu powyżej):140g
truskawek + 3-4 do dekoracji1,5 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
cukru z
waniliąodrobina
płatków chilli (dosłownie kilka sztuk)1
nektarynka2 łyżki
płatków migdałowych1 deser
waniliowy Alpro (lub 125g dowolnego budyniu/kremu
waniliowego)140g
truskawek pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z
octem,
chilli i
cukrem, odstaw na min 15 minutnajładniejszą
truskawkę odłóż, pozostałe pokrój na cienkie plasterki, osusz i ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na ok 20 minut, żeby zamarzły
nektarynkę obierz i pokrój w drobną kostkę
migdały podpraż na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną pachnieć, pokrusz na nieduże kawałeczki (ale nie na
mąkę!)
truskawki w occie przełóż na małą patelnię, gotuj na średnim ogniu aż większość płynu wyparuje i masa zacznie gęstnieć, wystudźgdy wszystkie elementy deseru będą gotowe, podziel je
między dwa talerze/miseczki, przekrój pozostałą
truskawkę wzdłuż i użyj jej do dekoracjiSmacznego! :)