Wykonanie
Jak ja długo czekałam na taki obiad! Uwielbiam pierogi z
owocowym nadzieniem,
mogę jeść je codziennie. Dodatek
cukru z prawdziwą
wanilią do
truskawek sprawia, że mają w sobie coś wyjątkowego. Uwielbiam jeść je prosto po ugotowaniu, ale już marzę o takich podsmażonych na masełku na kolację... O ile przetrwają do wieczora!
Sposób robienia ciasta identyczny jak ostatnio, czyli z przepisu na idealne ciasto pierogowe .Składniki na farsz:- 1/2 kg świeżych
truskawek,- do każdego pieroga po pół łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią.Ciasto robimy zgodnie z przepisem . Dzielimy na 3 części. Pierwszą rozwałkowujemy, resztę zawijamy folią, by nie obeschło. Szklanką wycinamy kółka, a następnie na każde z nich nakładamy
truskawki (ilość w zależności od wielkości koła) oraz pół łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią i lepimy. Postępujemy tak z pozostałym
ciastem.Gotowe pierogi wrzucamy do delikatnie osolonego wrzątku. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Najlepiej jest wyjąć jednego, przekroić na pół i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Smacznego!!!